Kapcsolat
 
 
 

Aktuális

KATT FLEXIBILIS VÍZBEKÖTŐCSŐ

A MERKAPT Zrt. által forgalmazott KATT nemesacél flexibilis, bordás bekötőcsövek kiválóan alkalmazhatók a fűtés,- és hűtéstechnikában előforduló épületgépészeti berendezések bekötése esetén. A KATT csősajtológép segítségével a csövek végződésein olyan egyenletes felület keletkezik, amely a hollandi anyával tökéletes tömítést és megbízható csatlakozást garantál. A cső bordás felülete lehetővé teszi a cső könnyű kézi hajlítását és alakítását, így egyéb idomokra nincs szükség. A bordás cső egyik legnagyobb előnye, hogy egy arra alkalmas csővágóval a helyszínen a kívánt méretre vágható, és présgép segítségével a végei kiperemezhetők. A szerelést megkönnyíti, hogy a csőből kézi hajlítással a helyigénynek megfelelő többszöri irányváltás kialakítható, nem kell idomok forrasztásával foglalkozni, és nem okoz problémát a cső elcsavarodása sem. Különböző menetes csőcsatlakozókkal bármilyen típusú bekötés megvalósítható. A cső - kialakításának köszönhetően - csillapítja a rezgéseket.

A bordák két feladatot látnak el, egyrészt lehetővé teszik a keresztmetszet-változás nélküli hajlítást, egy ½”-os cső esetén akár 60 mm-es sugárral, másrészt a bordákból préselhető vállon fekszik fel a kötést létrehozó hollandi. A cső belső átmérője a névleges mérettel egyenértékű, tehát a méretválasztásnak megfelelő vízmennyiség átáramlását tudja biztosítani (1/2” cső belső átmérője 13 mm). Nyomásállósága a szükségesnél jóval nagyobb, 16 bar üzemi túlnyomásra méretezve a cső repesztő nyomása 140 - 220 bar. A KATT bekötőcsövek ára ugyan magasabb, mint egy hagyományos flexibilis csőé, viszont minőségben, élettartamban, a szerelés és használat során tapasztalt, kiemelkedő tulajdonságainak köszönhetően ez az árkülönbség hamar megtérül. A MERKAPT kínálatában a KATT gáz-, víz-, és szolár bekötőcsövek egyaránt megtalálhatók.

A sárga színű, saválló acélból készült KATT gázbekötőcső rendkívül ellenálló az agresszív közegek által okozott káros hatásokkal szemben. Flexibilis kialakítása különösen a mozgatható berendezések esetében ideális, a nyújtható formának köszönhetően elkerülhető a bekötőcső megrepedése, „elfáradása”, kiküszöbölhető az ebből eredő gázszivárgás. A termék gyárilag hollanderrel ellátott, és a járatos méretekben (1/2”, ¾”) kapható.

A hagyományos, bevonat nélküli, párhuzamosan bordázott rozsdamentes acél KATT vízbekötő csövek alkalmazásával a szerelés egyszerű, a csatlakozás megbízható. Kiszerelését tekintve 4 és 30 méteres tekercsekben kapható; a széles méretválaszték és nagy átömlési keresztmetszet lehetőséget biztosít a hagyományos flexicsöves bekötések kiváltása mellett, nagy teljesítményű használati melegvíztermelők, fűtőberendezések és fan-coil készülékek magas színvonalú, tartós vízbekötésének elkészítésére.
A napkollektor és a szolár rendszer közti összeköttetésre a KATT SOLAR FLEX DUO előszigetelt rozsdamentes bordáscső jelent rugalmas megoldást. A MERKAPT által forgalmazott, 15 és 20 méteres tekercsben kapható szolár bekötőcsövek UV álló külső fóliával ellátott EPDM zárt cellás szigeteléssel rendelkeznek (tűzálló, égve nem csöpögő) és a dupla csővezeték egyes vezetékei önálló szigeteléssel szétválaszthatók.


 

KATT párhuzamosan bordázott rozsdamentes acélcső

 
 • Méret 3/8”-5/4”-ig
 • Üzemi nyomás: 16 bar
 • Repesztő nyomás: 220-140 bar
 

A nemesacél bordás vízbekötő csövek alkalmazásával a szerelés egyszerű, a csatlakozás megbízható. A Merkapt Zrt. által forgalmazott KATT csősajtológép segítségével a nemesacél csövek végződésein olyan egyenletes felület keletkezik, amely a hollandi anyával tökéletes tömítést és megbízható csatlakozást garantál. A cső bordás felülete lehetővé teszi a cső könnyű kézi hajlítását és alakítását, a különböző igényeknek megfelelően, így egyéb idomokra nincs szükség.

 

A KATT bekötőcsövek kiválóan alkalmazhatók a fűtés- és hűtéstechnikában előforduló épületgépészeti berendezések bekötésénél. A KATT cső alkalmazásával, a cső anyagának és  kialakításának köszönhetően kiküszöbölhetjük a bekötéseknél előforduló leggyakoribb hibákat, úgy mint:

 
 • a gyenge minőségű flexicsövek beépítéséből adódó garanciális javításokat, kártérítéseket
 • a páralecsapódás okozta korróziót
 • a csőhajlításból adódó keresztmetszet csökkenést

 

Fan-coilok bekötésének módjai és a KATT bordás bekötőcső alkalmazásának előnyei:

 

A fan-coil készülékeket általában igényes kialakítású fűtési-hűtési rendszerek esetén alkalmazzák. A berendezések ára jelentősen magasabb, mint a hagyományos radiátoros fűtés és épületklimatizálás együttes bekerülési ára. Éppen ezért a készülék szerelésénél, bekötésénél figyelmesebbnek kell lennünk. A fan-coil készülékek elhelyezési lehetőségeinek sokfélesége miatt azok rendszerbe állításának, hálózati bekötésének is többféle változata létezik, mind a készülék típusától függően (álmennyezeti vagy parapetes), mind kötéstechnikáját tekintve.

 

Rézcsöves bekötés

 

A hagyományos kötési technikákat tekintve általánosan elterjedt módszer a rézcsöves fix vízoldali bekötés. Ebben az esetben a szerelő a helyszínen méretre vágja a rézcsövet, a helykialakításnak megfelelően idomokkal forrasztott kötést hoz létre, általában lágyforrasztással. Előnye a fűtési-hűtési rendszereknél megszokott magas hő- és nyomásállóság, a rézcsöves technológia gyors, megbízható szerelhetősége, emellett az irányváltásoknál sem kell tartanunk a keresztmetszet leszűkülésétől. A rézcsöves bekötés minden típusú készülék elhelyezésekor alkalmazható.

 

Hátránya, hogy szűk helyen nehéz szerelni, a forrasztást óvatosan kell elvégezni, nehogy a készülék sérüljön, megégjen. Ha a sokszori irányváltás miatt több idom is szükséges, akkor a szerelési idő jelentősen megnő. A készüléket áthelyezni csak a kötés időigényes átalakításával lehet. További hátrányt jelent, hogy a rendszerben keletkező káros rezgéseket továbbítja a készülék felé, és a ventilátor okozta rezgéseket sem csillapítja.

 

Flexibilis cső alkalmazása

 

Szintén hagyományos kialakítási mód, gyors, bár megfelelő szakmai megoldásnak jóindulattal sem nevezhető a flexicsöves vízbekötés. A kötéstecnikának elsősorban hátrányait ismerjük, két előnye létezik mindössze, a gyors szerelhetőség, és az, hogy a tér bármely két pontján lévő csonk könnyen összeköthető, akár többszöri irányváltással.

 

Nézzük a hátrányokat. A legnagyobb gondot a nem megfelelő minőségű flexicsövek okozzák, melyek nehezen állnak ellen a különböző igénybevételeknek. A hőmérsékletváltozás, vagy egyszerűen csak a magas fűtési és alacsony hűtési hőmérséklet okozta igénybevétel a cső belső gumianyagát öregíti. A páralecsapódás okozza a következő nagy problémát, mely a flexicső anyagát szintén erősen roncsolja, károsítja, a külső acélháló szöveten rozsdásodás keletkezik. A flexicső hajlításakor a keresztmetszet leszűkül, a megfelelő vízmennyiség nem tud átáramlani a csövön.

 

A nyomásingadozásnak is káros következményei lehetnek a flexicsövekre nézve, a szivattyú indításakor a rendszer nyomása az átlagos 3-5 bar körüli nyomásnak akár a többszörösét is eléri, amit kevés és valóban csak jó minőségű flexicsövek bírnak hosszútávon. A minőségi kifogásokat illetően, melyikünk nem látott még olyan flexicsövet, melyről leszakadt a hollandi, vagy egyszerűen a préselt végeknél az anyag nem bírta a nyomás okozta igénybevételt? Egy álmennyezeti fan-coil esetében a „szétdurranó” flexicső beláthatatlan következményekkel járhat. A bevásárlóközpontokban gyakran látható felázott, hullámos linóleum általában a fan-coil nem megfelelő bekötéséből eredő szivárgásnak köszönhető.

 

Szerelés szempontjából is meg kell említenünk néhány hibalehetőséget. A kis hajlítási sugárral szerelt flexicső a keresztmetszete mentén gyakran megtörik, és a víz így nehezen jut el a készülékhez. A „megtört” flexicső anyaga könnyen tönkremegy, a fémszövet sérülése miatt mechanikai védelmi funkciója megszűnik, a nyomást nehezebben bírja. Kétcsöves rendszereknél gyakori, hogy a csővezetékben iszap keletkezik. A kis átmérőjű csövekben, esetleg leszűkült hajlítási metszetekben ez akár dugulást is okozhat.

 

A leszűkült keresztmetszet másik nagy hátránya, hogy a hűtési rendszerek megfelelő teljesítményéhez nagyobb mennyiségű víz szükséges, mint fűtés esetén, ehhez természetesen nagyobb átmérőjű csövek szükségesek. Egy hagyományos ½”-os flexicső belső átmérője a névleges méretnél jóval kisebb, ha egy irányváltás miatti „töréskor” ez tovább szűkül, a szükséges vízmennyiség nem tud eljutni a készülékig.

KATT bordás bekötőcső

A technikai újítások és fejlesztések lehetővé tesznek szerelési és minőségi szempontból is kedvezőbb megoldásokat. Az egyik leginkább elterjedő fan-coil-bekötési technológia a saválló acél bordás vízbekötő-csövek használata. A rendszer egyesíti az előző két bekötési mód előnyeit, és kiküszöböli azok hátrányainak jó részét. Persze itt is előfordulnak problémák, melyek általában szerelési hibára vezethetők vissza.

 

A cső anyaga saválló koracél, így a páralecsapódás biztosan nem okoz rozsdásodást. A csövön kialakított bordák két feladatot látnak el, egyrészt lehetővé teszik a keresztmetszet-változás nélküli hajlítást, egy ½”-os cső esetén akár 60 mm-es sugárral, másrészt a bordákból préselhető vállon fekszik fel a kötést létrehozó hollandi. A cső belső átmérője a névleges mérettel egyenértékű, tehát a méretválasztásnak megfelelő vízmennyiség átáramlását tudja biztosítani (1/2” cső belső átmérője 13 mm). Nyomásállósága a szükségesnél jóval nagyobb, 16 bar üzemi túlnyomásra méretezve a cső repesztő nyomása 140 - 220 bar, ami egyetlen rendszerben sem elképzelhető.

 

A bordás cső egyik legnagyobb előnye, hogy a helyszínen méretre vágható, így nem kell a különböző elhelyezésű gépek különböző hosszúságú bekötőcsöveinek beszerzésével bajlódni. (Megvásárolható 4 és 30 fm-es tekercsekben, 3/8”-5/4” átmérővel). A cső egyszerűen, egy arra alkalmas csővágóval a kívánt méretre vágható, és présgép segítségével a végei kiperemezhetők. A szerelést megkönnyíti, hogy a csőből kézi hajlítással a helyigénynek megfelelő többszöri irányváltás kialakítható, nem kell idomok forrasztásával foglalkozni, és nem okoz problémát a cső elcsavarodása sem. Különböző menetes csőcsatlakozókkal bármilyen típusú bekötés megvalósítható. A folyadékhűtők rendszerhez való csatlakoztatásánál is előnyös a bordás cső használata, egy kis teljesítményű folyadékhűtő bekötéséhez elegendő 1” vagy 5/4” méret. A cső - kialakításának köszönhetően - csillapítja a rezgéseket.

 

A bekötés hátárnyát az jelenti, hogy a vágófelület kialakításánál ügyelni kell arra, hogy az anyag a vágást követően sorja- és szakadásmentes legyen, ugyanis ez tömítetlenséget okoz, és folyáshoz, szivárgáshoz vezet. Jó minőségű, éles csővágó szerszámmal és tömítőgyűrű használatával, megfelelő odafigyeléssel mindez elkerülhető.

 

Hátránya továbbá az ár, ami nyilvánvalóan magasabb egy hagyományos flexicsőnél, viszont gondoljunk arra, hogy egy 300 Ft-os cső akár 1,5 millió Ft kárt is okozhat, ami garanciális visszatartás esetén levonásra kerül. Mindannyian tudjuk, hogy a garanciális javításoknál és a meghibásodás okozta károknál nincs drágább megoldás.

 

A bordáscsöves szerelés lépései:

 • A csövet speciális csővágó segítségével kívánt hosszúságúra vágjuk, rászámolva a sajtolást követő méretcsökkenést.
 • A sajtoló szerszámba belehelyezzük a megfelelő sajtolótányért, és az osztott csőtartót az előkészített cső átmérője alapján. A kart a felső helyzetbe állítjuk.
 • A dugattyún elhelyezett beállító csavar segítségével beállítjuk a szükséges rést (játékot) a sajtolótányér és az osztott csőtartó között, majd a biztosítóanyával bebiztosítjuk.
 • A csövet belehelyezzük a préspofa alsó részébe úgy, hogy az utolsó 3 borda szabadon maradjon a sajtolásra.
 • A pofa felső részét bezárjuk és bebiztosítjuk.
 • A sajtoló szerszám karját lassan vízszintes helyzetbe nyomjuk.
 • A kart visszaállítjuk a felső helyzetébe, kioldjuk a billentő pofát, és kivesszük a csövet. Leellenőrizzük a sajtolás minőségét és a tömítő felületeket.
 • A cső ellenkező végére először ráhúzzuk a hollandi anyát, csak utána sajtoljuk.

 

2008.02.07 11:46:48   |   Vissza

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet