Kapcsolat
 
 
 

Fordítás értelmezés okozza az ErP direktíva bizonytalanságát

A cikk megírásának pillanatában (2015. 08. 28.) még nem lehet tudni, hogy az új ERP direktíva magyarországi adaptálása milyen módon fog történi. A napokban megjelent a kormany.hu oldalán egy rendeletmódosítási terv, ami türelmi időt nyújtana a végfelhasználók részére 2015. 12. 31-ig, így eddig az időpontig használatba vehetik a hagyományos, nem kondenzációs gázkészülékeket is. Az épületgépész szakmai szervezetek és gyártók közösen és egymástól függetlenül is kérvényeket fogalmaztak meg, melyekben kérték az illetékes minisztériumot a türelmi idő meghosszabbítására. Ha a kérelmünket meghallgatják, akkor akár további két évig beüzemelhetünk hagyományos készülékeket, vagy elkezdhetünk már most takarékoskodni egy modernebb, környezetbarát berendezés megfinanszírozására.

Elképesztő vita alakult ki az ERP direktíva értelmezésében a tagállamok illetékes jogászai között, mivel az angol nyelvű rendeletet mindenki máshogy értelmezte, és gyakorlatilag stilisztikai, értelmezésbeli különbségeket állapítottak meg. A félreértések az AND/OR kifejezésből fakadnak, hiszen nem egyértelmű, hogy a rendelet mit tilt meg számunkra és mire ad lehetőséget. Így alakult ki az a helyzet, hogy szinte minden érintett állam más módon adaptálta a központi irányelveket.

Azokban az országokban, ahol eddig is nagyon magas volt a kondenzációs kazánok száma, és gyakorlatilag az új szabályzat nem érintette a vásárlói szokásokat, a piacon lévő készülékválasztékot, ott türelmi idő nélkül, szeptember 26-ai hatállyal megszüntették a nem kondenzációs készülékek használatba vételét. Több európai országban már évek óta csak kondenzációs kazánt lehet telepíteni, így mondhatni, őket nem nagyon érdekelte ez a rendelet.
Ezzel szemben számos hozzánk hasonló cipőben járó országban (Csehország, Lengyelország), ahol nagyon sok a hagyományos fűtési rendszerrel rendelkező ingatlan, és emiatt a kereskedők raktáraiban található kéményes kazán, úgy döntöttek, hogy amíg van készleten nem kondenzációs készülék, addig meg lehet venni, be lehet üzemelni. Logikus, hiszen ellenkező esetben a már megvásárolt készülékek azonnal hulladékká változnak, ezzel több milliárdos kárt okozva. Nem beszélve a lakosság azon szegmenséről, akik az új technológia kiépítését nem tudják finanszírozni. Mitévő lesz az az átlagos család, amelynek elromlik a kazánja, de nincs megtakarítása egy 5-ször drágább rendszer építéséhez? Nem fog fűteni? Biztos vagyok benne, hogy talál majd megoldást, de félő, hogy nem az Európai Unió által kitűzött célt fogjuk ezzel elérni. Elképzelhető, hogy lesz egy réteg, aki visszatér a vegyestüzelésű kazánokhoz, és szénnel vagy fával fog fűteni, aminek használata kevésbé komfortos, ráadásul környezetszennyezőbb is.

Függetlenül a rendelettől és a jogszabályoktól, a gyakorlat nagyon érdekesen fog alakulni. Hiszem, hogy az új direktíva jó. Hiszem, hogy ez az az irány, amit mind végfelhasználóként, mind épületgépészként követnünk kell. Sajnos, minden nagy változás jár veszteségekkel, a történelem során megtanultuk, hogy a világmegváltó gondolatok, a modern technikai újítások mindig sok ellenállásba, viszályba ütköztek. Nem szabad az új technológia útjába állni! Mindezek ellenére figyelembe kell venni a társadalom jelenlegi állapotát, a helyi viszonyokat és a rendelettel érintett államok, állampolgárok lehetőségeit. Egy közösségi döntésben sokszor előfordul, hogy valakinek sérülnek az egyéni, aktuális érdekei, egy hosszabb távú, közös jó érdekében. Remélem, hogy nem mi leszünk jelen esetben a szenvedő alanyok, és sikerül az új szabályokat sérülés nélkül adaptálni Magyaroszágon is.

 Szilágyi László

 

Cikk ajánló:

20 jó tanács, ha kazánt szeretne vásárolni!

Konferenciát szervez a Világgazdaság szeptember 17-én. A téma az ErP.

Mi az a kondenzációs kazán?

3 hónap türelmi időt kaptak a kéményes gázkészülékek

Fordítás értelmezze okozza az ErP bizonytalanságát

Mivel fűtsünk szeptember 26. után

Betiltották a hagyományos gázkészülékeket!

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet