Kapcsolat
 
 
 

KOSPEL elektromos kazánok

KOSPEL EKCO elektromos kazán központi fűtésű vízrendszerekhez. Magas hőkomfortot és precíz hőmérséklet szabályozást biztosít a fűtött helyiségekben. Nagyon fontos a fűtő berendezések biztonságos kiépítése. Nélkülözhetetlen biztonsági elemekkel vannak kiegészítve: biztonsági szelep, hőmérséklet határoló, automata légtelenítő szelep. Ezenfelül van egy a víz átfolyását irányító rendszer, ami a rendszer nem megfelelő működésekor leválasztja a radiátorok fűtését.


Az elektromos kazán beépítésénél nem szükséges kéményt, kémény betéteket és bármilyen kazánhelyiséget építeni. Tekintettel az alacsony befektetési költségekre, a kazánt gyakran használják olyan helyeken, ahol nincs gáz hálózat kiépítve illetve ahol tervezés alatt áll, vagy ahol időszakosan használják, pl. hétvégi házak. A kazán tökéletesen megfelel olyan helyek felfűtéséhez, ahol korlátozott a kémény kiépítésének a lehetősége pl. kő- és muzeális értékű épületek.

Hogyan válasszunk elektromos kazánt?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy miket kell figyelembe venni az elektromos kazánok kiválasztása során. Amikor a leendő felhasználó készülékválasztásban kér tőlünk segítséget, többnyire a gázüzemű berendezésekhez hasonlítja őket egyrészt azért, mert manapság ezek a legelterjedtebb hőtermelők, másrészt telepíthetőségüket, felépítésüket és szabályzásukat illetően ők maguk is ezekről a készülékekről rendelkeznek a legszélesebb ismeretekkel - ezekből kifolyólag jelen ismertetőben is hozzájuk viszonyítunk.

A fűtési hálózat szemszögéből

A fűtési rendszer kiszolgálására legmegfelelőbb kazán kiválasztása nem sokban tér el más típusú hőtermelők megválasztásától. Mindenekelőtt azzal kell tisztában lennünk, miként szeretnénk használni a készüléket:
  • önálló hőtermelőként,
  • fűtésrásegítőként
  • illetőleg, hogy használati melegvíz készítéséhez indirekt tárolóval is összekötnénk-e?
(Lehetséges felhasználási alternatívákat az alábbi linken találja: alternatívák)

Ezt követően figyelembe kell vennünk a fűtendő épület hőigényét, amely meghatározására ugyan létezik ökölszabály, de a hő-szükséglet számítást összetettségéből adódóan (tájolás, szigeteltség, stb.) azonban jobb, ha épületgépész tervezőre bízzuk. Amennyiben fűtési rendszer már ki van építve, úgy, azt kell megvizsgálni, hogy mennyi kiszolgálandó hőleadó berendezések (pl.: radiátor, padlófűtés, falfűtés, garázsfeljáró fűtése, stb.) összteljesítménye? A kalkulált adatok alapján meghatározhatjuk a leendő készülék teljesítményét - erre azért van szükség, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy többnyire több hőleadó van egy lakásba beépítve, mint amennyi az épület össz. hő-szükséglete.

Lényeges kérdés még a terhelhetőség. Gázkészülékek esetén azt szoktuk mondani, hogy a kiszolgált hőleadók lehetőség szerint a készülék maximum teljesítményének kb. 80%-át teszik ki (erre azért van szükség, hogy a készülék ne legyen csúcsra járatva), ugyanezen érték elektromos kazánok esetében 70-75%. Ezt mindenképp érdemes betartani, különösen, hogy elektromos készülékek esetén nincs akkora árkülönbség az egyes teljesítmények között. Amennyiben a rendszerben csak padló-, illetve falfűtés van, úgy a P jelű készülék alkalmazásával nem szükséges a rendszer és a készülék külön hőcserélővel történő leválasztása egymástól, mivel annak előremenő hőmérséklete 30-60°C között szabályozható.

Fontos továbbá kitérni a kazánokban található szivattyúk típusára is, hiszen ez meghatározza, hogy mekkora térfogatú rendszerben képes további rásegítés nélkül keringetni a fűtőközeget. A Kospel kazánok kétféle szivattyúval rendelkezhetnek: Grundfos UPS 15-50/130, illetve Wilo RS 15/5-3.

Az elektromos hálózat szemszögéből

A fűtési hálózatot követően, meg vizsgálnunk azt is, hogy az épület elektromos ellátottsága elegendő-e a kiválasztott készülék számára vagy sem? Ez szintén fontos lépés, mert könnyen felmerülhet a hálózatbővítés szükségessége - a nagyobb teljesítményű készülékek számára többnyire 400 V-ot, s típustól függő nagyságú áramerősséget kell biztosítani, ami egy kisebb lakásban vagy családi házban szinte biztos nem áll rendelkezésre. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy az elektromos áramból nyerhető energia nem olyan, mint a gázból kinyert, hiszen a gáz esetén teljesítménytől és kialakítástól függően egy 1/2"-os vagy 3/4"-es vezetékre vannak csatlakoztatva a készülékek, melyek ezáltal megfelelő ellátást kapnak, legyen az akár 12kW-os vagy akár 24 kW-os gázkazán.

Az elektromos áramnál azonban a vezeték keresztmetszetétől, a hálózati feszültségtől és az áramerősségtől egyaránt függ a működés. Ha bármelyik kiépítése nem megfelelő, úgy a készülék nem fog tudni üzemelni. Fontos megemlíteni még, hogy az alábbiakban feltüntetett táblázatban szereplő kismegszakító érték (áramfelvétel) kizárólag a készülékre értendők, arra semmilyen más fogyasztó nem kapcsolható.

Vevőink szokták kérdezni (GYIK):

Hány radiátort lehet rákötni egy elektromos kazánra?

Egy nagyot, vagy sok kicsit. Komolyra fordítva a dolgokat: a készülékek névleges teljesítményéhez képest hozzávetőlegesen 75%-os terhelést javasol a gyártó (például egy 6 kW-os kazán esetében 5 kW-nyi hőleadó javallott), ami tetszőleges elosztásban (radiátoros körrel, padló- vagy falfűtéssel, gépkocsifeljáró fűtésével, vagy akár ezek vegyítésével) valósulhat meg.


Mennyi az elektromos kazánok fogyasztása, mekkora lesz a villanyszámlám, ha ezt használom?

Ez egy egyszerű, ám annál nehezebben megválaszolható kérdés. Ahogyan a gázüzemű készülékek esetében, úgy az elektromos kazánoknál sem lehet megmondani pontosan, hogy mennyi lesz a fogyasztása. Ez függ az épület adottságaitól (például: fekvése, szigeteltsége, nyílászárók típusa), illetve attól, hogyan üzemeltetjük készülékünket, és milyen műszaki szintű felszereltségű fűtési rendszerünk van (van-e szobatermoszát, termofejes radiátorszelepek vannak-e vagy hagyományosak, éjszakai és nappali áramról vegyesen üzemeltetjük-e majd, stb.), továbbá hogy csak fűtésre használjuk készülékünket, vagy HMV-termelésre is. Természetesen, mint mindenre, "ökölszabály" erre is van, ám az nem teljesen fedi a valóságot.
(HMV: Használati MelegVíz - mosogatás, mosdók, kádtöltés, zuhanyzók.)A készülékek adattábláján szereplő "kismegszakító értéke" csak a készülékre vonatkoznak, vagy arra mást is rá lehet kötni?

Az ajánlott kismegszakító csak a készülékre vonatkozik. Amennyiben arra más fogyasztót is rákapcsolunk, úgy egyidejű üzemeltetésük során leold a kismegszakító.Helyezhetem-e kád fölé az elektromos kazánt?

Nem, éppúgy, ahogyan a fürdőszobában történő elhelyezés sem javallott, mivel ezen készülékek IP54-es védettséggel vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy vizes berendezésektől minimum 60 cm védőtávolságot kell tartani, s magas páratartalmú helyen elhelyezni tilos - ezek be nem tartása során fennállhat az áramütés veszélye.Hogyan kell az elektromos kazánokat és vízmelegítőket bekötni?

Minden berendezést megfelelő szakemberrel kell szakszerűen - és megfelelően dokumentáltan - beköttetni (Ez garanciális feltétel is.). A legkisebb egységteljesítmény a készülékeinknél 3,5 kW, a legnagyobb 48 kW. Ezeket a készülékeket fixen kell bekötni.A gyártó engedélyezi-e az elektromos kazánok vízszintes beépítését?

Nem, a berendezés áramlástani és mechanikai kialakítása miatt a gyártó nem járul hozzá.Miért nincs a készülékek dobozában a szervizhálózat tagjainak az elérhetősége?

Azért, mert a reklamációkat központilag kezeljük, hogy az esetleges vásárló panaszok kezelése a lehető legnagyobb ellenőrzés mellett, egységesen, a lehető legrugalmasabban történjen. Bármilyen műszaki kérdés vagy panasz esetén a központunk műszaki szakemberei állnak a felhasználók rendelkezésére.

Vannak-e új fejlesztések az elektromos kazánok terén?

Igen, vannak. Az immáron 16 éve elektromos kazánokat és vízmelegítőket gyártó folyamatos tapasztalatgyűjtése, kutatása és fejlesztése eredményeit a készülékeiben is megjelenteti. A legújabb fejlesztés egyik leglátványosabb eredménye az automatika átalakítása, és minden kazán fölszerelése olyan elemekkel, melyek lehetővé teszik a kazántól különálló indirekt tároló és váltó szelep bekötését az elektromos kazánba. Ilyen rendszerben - ezekkel a kiegészítőkkel - a kazán képes a használati melegvíz készítést is ellátni. Az új típusú kazánok jele L1 ill. M1-et tartalmaz L ill. M helyett.Szeretném megtudni az aktuális árakat.

Honlapunkról le tudja tölteni őket, vagy hívja a központi telefonszámunkat.Szállítási határidőt vagy a nekem legmegfelelőbb viszonteladó partnerük elérhetőségét hogyan tudom megkapni?

Hívja a központi telefonszámunkat.Hogyan lehet valamilyen meghibásodás esetén a szerviz hálózatot elérni?

A szerviz hálózat vezetőjét kell hívni, aki megkeresi a vásárló szempontjából legkedvezőbb szerviz partnert, és szükség esetén a csere alkatrészt vagy csere készüléket is biztosítja számára.Mi értendő megfelelő vízszűrésen vagy vízelőkészítésen?

Az, amikor a víz keménységéből, a vízszennyeződésből adódó meghibásodást a berendezéseken ezzel sikerül megelőzni.Hogyan lehet megoldani, hogy az EKCO elektromos kazán a használati melegvizet is előállítsa?

A kazán „z”-s változatát kell választani. Ezzel tudja a kazán a készletbe nem tartozó kiegészítők (indirekt tároló tartály, tartály termosztát, váltó szelep, szoba termosztát) kezelésével a használati melegvíz előállítását megoldani.Lehet-e több kazánt az összteljesítmény növelése érdekében összekapcsolni egy rendszerbe?

Igen. Ilyenkor a vezér gép egy EKCO.M1 vagy EKCO.TM típusú kazán kell legyen, és ehhez maximum 8 darab EKCO.L1 vagy EKCO.T típusú kazán köthető. Ez így összesen 432 kW-nyi teljesítményt jelent.Tud-e a kazán együttműködni más fűtő berendezésekkel is?

Igen. Akár gázkazánnal, akár vízterű kandallóval, akár napkollektorral, akár vegyes tüzelésű kazánnal.Mi történik az elektromos kazánnal, ha elmegy az áram, majd pedig mondjuk egy óra múlva visszatér?

A kazán magától újraindul. Ellenőrzi, hogy a termosztát ad-e neki parancsot a fűtésre, mekkora a beállított és a pillanatnyi előremenő vízhőmérséklet, a visszatérő vízhőmérséklet, a víz-térfogatáram, és ezek alapján meghatározott teljesítményt fokozatosan ráadja a kazánra.

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet