Kapcsolat
 
 
 

Elbi tágulási tartályok

A fűtési, ivóvíz, illetve napkollektoros rendszerekbe beépített zárt tágulási tartályok a folyadékok hőmérsékletváltozásából eredő térfogatváltozást kompenzálják, valamint állandó szinten tartják a rendszer üzemi nyomását. A tartály nem megfelelő mérete, vagy helytelen nyomásbeállítása a fűtési rendszer súlyos meghibásodását okozhatja.

A Merkapt Zrt. által forgalmazott Elbi tágulási tartályok az 5 literes kiszereléstől egészen az 5000 literes kapacitásig kínálnak lakossági és ipari megoldást. Az Elbi tartályok minőségi acéllemezből készülnek, külső felületük korróziógátló anyaggal ellátott. Az Elbi tartályok belsejében egy adalékoknak ellenálló gumimembrán található, amely a készüléket két részre osztja. Működése a fizika alaptörvényén alapul; az egyik rész gázzal kerül felöltésre, a másik részben pedig folyadék található.

Ahogy a folyadék hőmérséklete és ezáltal térfogata növekszik, úgy a membránt mozgatva a folyadék a gázt „összenyomja” és ezzel együtt a tartály megtelik a folyadékkal. Ahogy a rendszer lehűl, a gáz ismét „visszaszorítja” a kisebb térfogatú folyadékot a tartályban. Ez a folyamat garantálja a fűtési, ivóvíz, napkollektoros rendszerek biztonságos és hosszútávú működését.

A fűtési rendszerekhez használatos Elbi tágulási tartályok 3-3,5 bar nyomásra kerültek kifejlesztésre, míg a vizes készülékek esetében ugyanez az érték 6 és 10 bar között van.
A Merkapt kínálatában kapható Elbi tartályok fix és cserélhető membránnal is megvásárolhatók, a hő és anyagelöregedés ellenálló alkatrészek is CE minősítéssel rendelkeznek.

Az Elbi ivóvízre alkalmas zárt tágulási tartályok esetében a tartályokban lévő membránok élelmiszer-tiszták, azokból semmilyen vízminőséget veszélyeztető anyag nem juthat be a rendszerbe.

Az Elbi HMV zárt tágulási tartályok biztonságosan alkalmazhatók, maradéktalanul megfelelnek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek is.

Napkollektoros rendszereknél az Elbi szolár zárt tágulási tartályok egyenlítik ki a fagyállóval feltöltött zárt kollektorkörben a hőmérsékletváltozás okozta térfogatváltozást.

Az Elbi szolár tágulási tartályok a magas hőmérsékletnek ellenállnak, a tartályok belsejében lévő kiváló minőségű gumimembránt a hőhordozó folyadék nem károsítja.


A Merkapt kínálatában kapható Elbi tartályok között feltétlenül meg kell említeni az un. esővízgyűjtő edényeket is, melyek segítségével költséghatékony és környezetkímélő módon valósítható meg a háztartás vízellátása. Az esővíz előnye a vezetékes vízzel szemben, hogy nem okoz vízkőlerakódásokat a háztartási gépekben, illetve az esővízzel locsolt növények ásványianyag ellátottsága is magasabb a vezetékes vízzel öntözöttekkel szemben.

Az Elbi tartályok a Merkapt szaküzletekben kaphatók!

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet