Kapcsolat
 
 
 

Németh Szabolcs kenus

németh szabolcs
Németh Szabolcs

„Amit a zsákba beraksz, azt veszed ki!”
Németh Szabolcs kenus C-4-ben indul a világbajnokságon!

A Merkapt támogatott fiatal kenuversenyző, Németh Szabolcs felkészülése célegyenesbe ért: a 2011. augusztus 17. és 21. között Szegeden megrendezésre kerülő kajak-kenu világbajnokságon ő az egyike annak a 48 magyar versenyzőnek, aki hazánk színeiben száll vízre a világ legjobbjaival. A hivatalos versenykiírás szerint, Szabolcs és 3 csapattársa augusztus 19-én, 17:21 perckor indul az „A” döntőben.

Nagyon boldog vagyok, hogy Szegeden versenyzőként vehetek részt a VB-n –kezdi mondandóját Szabolcs – óriási dolog hazai pályán, hazai közönség előtt versenyezni, még inkább nyerni. Úgy gondolom, eredményes felkészülés áll mögöttem és nem fogok csalódást okozni a magyar szurkolóknak!

Milyen számban indulsz és hogy készülsz a VB-re?
Kenu négyesben (C-4), 1000 méteres távon indulok csapattársaimmal, Sáfrán Mátyással, Sáfrán Mihállyal és Vasbányai Henrikkel. Henrikkel lettünk egyébként az EB-n hetedikek C-2-ben, 500 méteren és úgy tűnik, nagyon jól kiegészítjük egymást párosban.
Közvetlenül a VB előtt 2 hétig lesznek a felkészítő edzések a dunavarsányi edzőtáborban, addig pedig a napi evezés mellett „maszekolunk”, azaz fekvenyomással, hasizomgyakorlatokkal és futással tartjuk kondiban magunkat.

Hogyan készülsz fel mentálisan egy ekkora megmérettetésre, mint a világbajnokság?
„Lelki felkészülésemben” Szilárdi Katalin pszichológusnő van segítségemre, aki rávezet arra, hogyan érhetem el azt a fegyelmet, kitartást, ami ehhez a sportághoz nélkülözhetetlen. Egyébként minden verseny előtt egy egészséges izgalom van bennem. Van egy mondás, ami szerintem nagyon találó: „Amit a zsákba beraksz, azt veszed ki”. Vagyis nincs miért izgulnom, ha mindent megtettem azért, hogy eredményt érjek el. Ha mégsem sikerül, úgy fogom fel, a többiek jobbak nálam és van még mit fejlődnöm. A verseny előtt ezerszer újra és újra végigmegyek gondolatban a pályán és a verseny közben nem gondolok a helyezésre, csak arra, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. Leírhatatlan érzés, amikor ez teljesül.

Mik a terveid a VB után?
1 hónap pihenést terveztem, amibe belefér egy rövidebb nyaralás is és végre egy kicsit több időt szentelhetek hobbimnak, a horgászásnak. Bár mesteredzőm, Szabó Attila azt mondta, ha úgy érzem, hogy nem bírom ki ezt a hosszú pihenőt, ragadjak lapátot nyugodtan…

A hivatalos versenykiírás erre a linkre kattintva megtekinthető


2011-06-16 Németh Szabolcs kenus indul C-2-ben az EB-n

Merkapt támogatott sportolónk sikere: Németh Szabolcs kenus indul C-2-ben az EB-n
Németh Szabolcs-Vasbányai Henrik duó képviselheti hazánkat a hét végén rendezendő Európa-bajnokságon.

Szabit telefonon értük utól Belgrád felé buszozva és az esélyekről faggattuk:

- Ez az első alkalom, hogy felnőtt világversenyen képviselhetjük hazánkat. Alapvető célunk a döntőbe kerülés aztán már ott bárkinek elsülhet a keze. A pillanatnyi állapot fog dönteni. Nem lesz könnyű dolgunk, mert, ahogy mi is, a többi ország válogatottja is a legerősebb csapattal érkezik. Optimisták vagyunk, nincs veszteni valónk.


- És mennyi esély van rá, hogy a hazai rendezésű világbajnokságon is ti induljatok?

- Ez még nagyon képlékeny, most csak az EB-re koncentrálunk. Lesz még egy válogató júliusban a nem olimpiai számokban és ott kell majd nagyon gyorsan kenuznunk.

- Akkor nem is tartunk föl, jó mentális készülést és hajrá a hétvégére.

Természetesen a későbbiekben beszámolunk a hétvégi eredményekről.


2011-03-22 Véget ért az öt hetes malajziai edzőtábor

A 2005-ös ázsiai bajnokságra készült az a „versenypálya”, melyen az elmúlt öt hétben a Merkapt Zrt. által támogatott Németh Szabolcs kenus rótta szorgalmasan a kilométereket. Szinte hihetetlen, de az öt hetes malajziai edzőtábor 2011. március 16-án véget ért, a napi edzések után a következő állomás a májusi válogató lesz. Onnan pedig már csak két „csapás” van hátra: az idei VB, majd a 2012-es olimpia.

Amíg mi, itthon Magyarországon, hőn áhítoztunk egy kis hófelhő mögötti napsütésre, Malajzia 26-30 °C-os forróságát és 70%-os relatív páratartalmát csak délután zavarta meg egy kisebb-nagyobb vihar, amit a helyiek már a felhők állásából előre jeleztek. Az idilli hangulatot csak egy lényeges tényező helyezi némiképp más nézőpontba, nevezetesen az, hogy Németh Szabolcs és kenus társai napi 15-20 km-t eveztek a perzselő napsütésben –az edzőtábor ideje alatt összesen 530 km-t- és próbálták szervezetüket a +7 órás időeltolódásra átállítani. Ez bő egy hét alatt sikerült egyébként, ráadásul arra is nagyon oda kellett figyelni, hogy mit esznek, a malájok közkedvelt csípős, curry-s ételei mellett a natúr rákot, halat és csirkét helyezték előtérbe.

Németh Szabi edzésterve érthető módon az időjáráshoz alkalmazkodva alakult ki; délelőtt időre 2 km táv-evezés a tavon, majd a déli nagy forróságot némi pihenéssel átvészelve folytatódott a kilométergyűjtés. Ezek, az un, résztávos edzések 10-szer 3 perces blokkokra osztódtak, közben 1,5 perc pihenővel. Az itthon megszokott kondiedzések egy része a közeli játszótérre szerveződött; a maláj gyerekek nagy örömére Szabolcsék a mászókákat használták felhúzódzkodásra, valamint a környékbeli tó körül 1000 méteres sprinteket futottak.

Az első nap egyébként hajószereléssel telt, a saját térdeplőt és lábtámaszt bele kellett építeni a bérelt kenuba (ezt egy, a hajóban lévő ún. trepnire szerelik fel) és ezt addig-addig állítgatni, amíg az itthon megszokott kényelmes távolságot sikerül elérni. A lapát „hazai”, amit a repülőútra gondosan bebugyolált halomból kellett csak kihámozni. Maga a tó, ahol az edzések zajlottak, időnként színes volt a gyakorló sárkányhajósoktól, illetve szombatonként versenyektől visszhangzott. A hangulat a mi kenusainkat is elvarázsolta; gyorsan összeszerveztek egy sárkányhajó csapatot és a Malájziai Sárkányhajó Fesztiválon az előkelő harmadik helyezést érték el az Indonéz és a Kambodzsai csapatok mögött!

németh szabolcs

Úgy tűnik, a kitartó lapátforgatás meghozta a várt eredményt: Németh Szabolcs még sohasem volt ilyen kirobbanó formában, mint a mostani, nem mindennapi fizikai és mentális megmérettetést jelentő edzőtábor után: a 2000 km-es távon elért legjobb ideje fél perccel jobb a tavalyinál! Ráadásul mindezt ún, kemény vízben (alacsonyabb vízben jobban tapad a lapát, nehezebb evezni) sikerült elérni, így az itthoni mélyebb, „puha” vízben ez az eredmény akár még jobb lehet!

Kíváncsian várjuk a folytatást tehát a hazai pályákon is; bízunk benne, hogy a Merkapt által támogatott kenus eredményesen szerepel a májusi versenyeken és 2012-ben a dobogón a himnusz neki csendül majd fel. Akkor majd mosolyogva csak annyit mondunk. Megérte, Szabi!

malajzia


németh szabolcs
Társakkal a győzelem mámorában!

2011-02-01 A vízen azt érzem: szabadnak születtem

Interjú Németh Szabolccsal, az MTK kenussal, a Merkapt Zrt. támogatott sportolójával

Németh Szabolcs, az MTK kenu reménysége a Merkapt Zrt. támogatásával készül az idei Felnőtt Síkvízi Olimpiai Kvalifikációs Világbajnokságra. Az igazi nagy álom az Olimpia; hogy itt egyéniben indul-e vagy valakivel „összetérdel”, az számára lényegtelen, csak az számít: vízre szállhasson.

Nagyon aktív gyerek voltam – kezdi Szabolcs – bokszoló, korábbi IFI EU bajnok édesapám hiába próbált karjaiban elaltatni esténként, így nem volt kérdés, fölös energiáimat sportban kell levezetni. Szinte mindenbe belekóstoltam, ami egy fiút érdekelhet; mezei futóversenyen jeleskedtem, judo-ban a narancssárga övig eljutottam, karatéztam az első lábtörésig, majd fociztam. Ez utóbbi tűnt sokáig életcélomnak, de a csapattársaimat valamiért nem sikerült szerencsésen megválasztani, így egyre múló lelkesedéssel műveltem.

Hogyan szálltál vízre?

12 éves voltam, amikor két –mai napig is- jó barátom noszogatására megnéztem egy kenuedzést a Váci Hajó Sportegyesületben és azonnal elvarázsolt a légkör, ami ott fogadott. Bánszki Imre kenus edző rögtön pártfogása alá vett és ott is ragadtam.

Ha jól tudom, 4 év múlva már bajnoki címmel is büszkélkedhettél?

Igen, első komoly eredményemet 2003-ban Japánban szereztem, ahol az Ifjúsági Világbajnokságon négyesben 500 és 1000m-en 3. helyezést értem el. Ezután a 2004-ben Poznanban rendezett Ifjúsági Európa bajnokságon győzelmet értem el kenu négyesben 500 méteren, majd a 2005-ös Szegedi Ifjúsági Világbajnokságon kétszer is a dobogóra állhattam, hiszen négyesben 1000m-en első, párosban 500m-en második lettem. Mindezek mellett tizenháromszoros országos bajnok vagyok. 2007-ben Ludasi Róberthez, a Csepel SC-hez igazoltam. Legfrissebb érmeim pedig a Sárkányhajózásból származnak. 2009 nyarán Dél- Koreai Sárkányhajó Világbajnokságról 4 arany és 1 ezüstéremmel, valamint az ezután Tajvanon rendezett Világjátékokról 3 ezüst és 1 bronzéremmel tértem haza.

És mióta evezel az MTK színeiben?

Aktív sportpályafutásomat 2009 telétől az MTK-nál folytatom, Szabó Attila mesteredzőnél, 2010. november óta pedig az MTK szerződéses sportolója vagyok. A 2010-es évben legjobb eredményeim: felnőtt országos bajnokságon 3. helyezés C-2 200m. U23-ban (saját korosztályomban) C2 (kenu páros) 200, 500, 1000m-en 1. helyezés. A Szegeden rendezett Sárkányhajó Világbajnokságon 4 arannyal és 1 ezüsttel gazdagodtam.

németh szabolcs
Németh Szabolcs (a képen jobb oldalt)

Mi a következő állomás?

Májustól lesznek a 2012-es olimpia kvalifikációs versenyei, itt elég kvótát kell ahhoz szerezni, hogy esélyesek legyünk az olimpiai részvételre. Erre a téli alapozó edzésekkel készülök november óta, illetve február 14-én indulok Malajziába, ahol egy öt hetes edzőtábor fog felkészíteni az un, melegvízi edzésekkel.

Hogy néz ki egy napod, amikor téli alapozó edzésekkel készülsz?

Minden napom szigorú edzésmenetben zajlik; hétfőn, szerdán és pénteken 8-tól 9,30-ig kondizom, aztán 9,30-tól 11-ig úszom, majd 3-tól futóedzés van. Keddenként és csütörtökönként délelőtt futás, délután kondiedzés. Szombaton hegyi futás a Hármashatárhegyen; hegymenetben 8 vagy 16 km-t futok le egy alkalommal. A vasárnapom a pihenésé és a családé. De emellett az Eszterházy Károly Főiskolára járok testnevelő-edző szakra, ahol Bíró Melinda tanszékvezető főiskolai docens, Dr. Liptai Kálmán dékán úr, Dr. Hauser Zoltán rektor úr támogatását élvezem.

Mesélj egy kicsit a kenusportról, igaz, hogy a kenusoknak görbe a hátuk?

Most nézd meg, szerinted görbe a hátam? – dobja vissza a labdát Németh Szabi. De ezt egyébként nemcsak Te kérdezed tőlem. Látszólag a kenu egy „féloldalas” sport, de valójában nagyon is szimmetrikus, összehangolt mozgás, ugyanakkor egy nagyon megerőltető aktivitás. A körülmények többnyire nehezek, csak ritkán optimálisak. A sportág finanszírozottsága is hagy némi kívánnivalót maga után, bár vitathatatlan, hogy sikersportág lévén Magyarországon a kajak-kenu az egyik legjobban támogatott sport. Maga a kenu általában nyitott, mindkét végén csúcsosan végződő kis méretű hajó. Menetiránnyal megegyező irányban térdelő utasai evezővel hajtják. A kenuban térdelő ember lapátját egy oldalon használja, több személy esetén a hajó mindkét oldalán eveznek, a hajó hátsó részében elhelyezkedő kormányos külön kormányszerkezet nélkül, evezőjével irányít. Ez egy nagyon egészséges sport, mivel friss levegőn és vízen űzik és víz fölött egy-másfél méterig nincsenek pollenek, ezért különösen ajánlott asztmás, vagy más légúti betegségben szenvedő gyermekek részére. Arányosan fejleszti a felsőtest és a végtagok izomzatát, nő a szervezet oxigénfelvevő képessége, felgyorsul az anyagcsere, a felesleges zsírtartalékok elégnek.
Ebben a sportban nincs világrekord, mert minden víz más és más; itt csupán az adott pillanat teljesítménye számít, amikor legyőzöd a másikat és legyőzöd önmagadat.

Te mit szeretsz a legjobban a kenuzásban?

Azt, hogy nincsenek korlátok, nem kell felesleges ostoba szabályokhoz idomulni. Alattam a víz, felettem az ég, közötte pedig a hajóban én, az ember.

Németh Szabolcs kvalifikációs felkészüléséről, az edzőtáborról folyamatosan beszámolunk majd!
 

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet