Kapcsolat
 
 
 

Atlétáink

KEREKES GRÉTA

Évzáró gála keretében díjazták Kerekes Gréta és Koroknai Máté atlétákat

2011. december 9-én a Debreceni Sportiskola és Sportcentrum évzáró gála keretében került sor a legjobb sportolói díjak átadására. A MERKAPT által támogatott Kerekes Gréta és Koroknai Máté is elismerésben részesült; Gréta a legjobb atlétika-versenyzői, míg Máté egyéni kategóriában az Év Férfi Sportolója címmel büszkélkedhet.
A Junior Atlétika EB küszöbén

A MERKAPT által támogatott gátfutó-atléta, Kerekes Gréta Zalaegerszegen, az „A” válogatott kerettag atléták számára megtartott edzőtáborban kezdte meg a tavaszi felkészülést a júliusban megrendezésre kerülő Junior Atlétika EB-re. „Csak az edzésre tudtam koncentrálni, jó fizikai állapotban érkeztem és az ottani edzők más szemszögből látva a technikámat, új irányokat tudtak mutatni, amit Donka László edzőmmel tovább tudunk fejleszteni” – nyilatkozta Gréta a tábort követően. Az edzőtábor az ún. Heraklész program keretében került megrendezésre, amely az új utánpótlás-nevelési stratégia első elemeként 2001-ben indult útjára és mára már húsz olimpiai sportágat menedzsel (asztalitenisz, atlétika, birkózás, evezés, jégkorong, judo, kajak-kenu, kézilabda, kosárlabda, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, súlyemelés, tenisz, női és férfi torna, triatlon, úszás, vívás és vízilabda).
 
A projekt a legtehetségesebb 14-18 éves sportolók eredményes, hosszú távú pályafutásának kezdeti szakaszát segíti, elsősorban rendszeres edzőtáborok és keretedzések biztosításával, a programokat irányító főállású edzők foglalkoztatásával, valamint tudományos mérésekkel és vizsgálatokkal.


A 2011. július 21-24-között Tallinban megrendezésre kerülő Junior Atlétika Európa Bajnokságon való eredményes szereplés mellett Gréta még egy célt tűzött ki maga elé: 100 méteres gátfutásban a junior országos csúcs megdöntését.


2006-ban egy újabb tehetség tűnt fel a Debreceni Sportiskola atlétika szakosztályán. Ő Kerekes Gréta, akire már 18 évesen felfigyelt a szakma és a közönség, amikor országos csúcsot állított fel a 4x100-as váltóban a junior válogatott tagjaként, így vb-kvalifikációt szerzett, és junior korú versenyzőként arany- és ezüstérmet nyert a felnőtteknek meghirdetett Budapest-bajnokságon. Azóta is eredményesen fejlődik, a 2011-es év nagy célkitűzése a junior EB. Edzője, Donka László szerint erre minden esélye megvan a kivételesen gyors és szorgalmas lánynak.

Kerekes Gréta az anyatejjel szívta magába a sport szeretetét: szülei is atléták voltak, de az igazi inspirációt a 2001-es ifjúsági világbajnokság jelentette Grétának, ahol szinte beleszeretett az atlétika egyik legtechnikásabb „műsorszámába”, a 100 méteres gátfutásba. „Nagyon megtetszett a gátfutás, mert nem egy sima síkfutás, hanem egy vagányabb szám” – nyilatkozta Kerekes Gréta az egyik korábbi, Dehír-nek adott interjúban. És valóban, ez a sportszám nem egyszerűen a gyorsaságról szól; a lépéshosszak és lépéstechnikák optimális kialakítására és megtartására éppúgy kell koncentrálni, mint az elrugaszkodás magasságára és az akadályvétel utáni első lépések technikájára. Nemcsak fizikai állóképességet kíván, de erős koncentrációs készséget és ritmusérzéket is. Összességében pedig egy olyan belső harmóniát feltételez, amivel Kerekes Gréta olyan eredményeket volt képes elérni, mint OB II. helyezés 2008-ban (100 méteres gátfutásban és síkfutásban), Junior OB bajnoki cím és Felnőtt OB II. helyezés 2010-ben, illetve ugyanebben az évben olyan címek elnyerése, mint: U20-as Nemzetközi versenyen döntős, EYOG 4 x 100 váltó II. helyezett (Finnország), Ifjúsági  Világbajnokság  elődöntős (Olaszország).

A Merkapt Zrt. támogatóként igyekszik Kerekes Gréta mind eredményesebb felkészülését biztosítani, amivel nemcsak az ifjú tehetségek egyéni teljesítményére kívánjuk felhívni a figyelmet, sokkal inkább a sport szeretetére és arra az eszmére, ami a sport közvetít: a csapatmunka és a győzelem a fontos, de nem csupán ellenfelünk, hanem elsősorban önmagunk legyőzése.

kerekes gréta

   
kerekes gréta
 

KOROKNAI TIBOR

   

Remek időeredmények a felkészítő edzőtáborban

Debreceni támogatott sportolóink, Koroknai Tibor és Máté gátfutók egy hetet töltöttek el a Tenerife szigetén található Las Americas városában, hogy tökéletesítsék felkészülésüket az ez évi korosztályos kontinens bajnokságokra. A stabil időjárási körülmények mellett a szálláshely közelében lévő, korszerűen felszerelt atlétikai stadion ideális helyszínt biztosított a testvérpár trenírozásának. Az edzésen mért eredmények biztatóak; 5x5 gáton Máté hat, Tibor öt tizeddel ért el jobb teljesítményt az előző héten mért adatokhoz képest.
„Összességében kijelenthetem, hogy eddig kizárólag jó tapasztalatokat szereztünk és a két testvér felkészülése a lehető legjobb irányba halad” – nyilatkozta az edzéseket irányító Skoumal Péter. Kíváncsian várjuk a folytatást és további jó felkészülést kívánunk a Debreceni Sportcentrum gátfutóinak, Koroknai Tibornak és Máténak.


 

KOROKNAI TIBOR

Koroknai Tibor 2005 óta a Debreceni Sportiskola egyik meghatározó versenyzője. Az atléta-sprinter gát szakág versenyzőjeként olyan megmérettetéseken vett részt és szerzett dicsőséget, mint: Országos Diákolimpia (2005, ezüstérem 110m gátfutásban), Megyei Diákolimpia (2008-ban 200 méteren ezüstérmes, 110 és 400 méter gátfutásban bajnoki cím), Budapest Bajnokság (2008-as évben 400m gáton ezüstérem), Junior OB (2009: ezüstérem 60m és 110m gáton, budapesti bajnoki cím 110m és 400m gáton, országos bajnok 400m gáton), Felnőtt OB (bronzérem 2008-ban, 400m gáton, 2009-ben pedig 110m-en 7. hely és 400m-en 4. helyezés).

A 2011. évi főversenye az U23-a Atlétikai Európa-bajnokság lehet, a kiküldetési szintnél jobb eredménnyel rendelkezik.  Az EB-n reális célkitűzés a döntőbe jutása is.Edzője, ugyanaz a Giczei Csaba, aki testvérét, Koroknai Mátét is felkészíti a versenyekre. Versenykarrierje a Sport Point Se színeiben kezdődött, ahol édesapja trenírozta, aki korábban gátfutó volt. Az ifjú tehetség hamar kitűnt a sporttársai közül és a Debrecen Sportiskolában folytatta karrierjét, talán nem véletlenül. A DSI atlétika tagozata több mint 40 éves múlttal rendelkezik, olyan sportolók öregbítik hírnevét, mint Veres Éva, Domokos Erzsébet, Szilágyi Tamás, Sóstai Csaba, Nagy Tibor, Boda Júlia, Nagy Miklós, Drahos József, Ádám István, Bodó Béla, Perényi Gabriella, Csapó Lajos, vagy akár Ágoston Sándor.

Bízunk benne, hogy a Merkapt Zrt. által támogatott Koroknai Tibor és a többi sportoló is példaként áll minden gyermek és szülője előtt és nem csupán az oktatási intézményekben kötelező jelleggel megtartott testnevelési órákra vagy az iskolákban szervezett sportprogramokra hagyatkozva választanak sportot gyermeküknek. A tehetség már egészen korán megmutatkozhat, és ha nem a megfelelő közegben érvényesül, akkor talán sosem derül ki. A tehetséggondozást és a korai utánpótlás nevelést támogatva született meg a Nagy Sportágválasztó rendezvénysorozat gondolata, ahol a résztvevők díjmentesen és korhatár nélkül akár 80 sportágat is kipróbálhatnak. A budapesti siker után több vidéki helyszínen is debütál a rendezvény, melyről oldalunkon és hírleveleinkben is beszámolunk majd.

   
koroknai tibor
   

KOROKNAI MÁTÉ

   

10 évesen, 2003-ban kezdett atletizálni Koroknai Máté, akit 2010-ben a Debreceni Sportiskola a legjobb sportolói címmel tüntetett ki; Máté korosztályos válogatott lett és a tavalyi évben négy országos bajnoki címet (100m gátfutás, junior OB bajnok, Felnőtt OB II. helyezett, U20-as Nemzetközi versenyen elődöntős, EYOG 4 x 100 váltó II. helyezett, Ifjúsági  Világbajnokság  elődöntős) is szerzett a sportcentrumnak.
Edzője, a 2010-ben Hajós Alfréd díjjal kitüntetett Giczei Csaba szerint a fiatal atléta előtt ígéretes jövő áll; a Junior Eb szintnél két tized másodperccel jobb az egyéni csúcsa, így a nyári, észtországi junior Európa bajnokságon esélye lehet a döntőbe jutásra.

Koroknai Máté úgy tűnik, továbbra is a versenysport-utánpótlás egyik kiemelkedő alakja marad; a 2011-es lendületes évkezdés – a Fedettpályás Összetett Országos Bajnokságon több egyéni csúccsal magabiztosan, majd 300 pont előnnyel nyerte meg a junior korú férfiak hétpróba versenyszámát - a tavalyi szabadtéri összetett országos bajnokság dobogós eredményét is felülmúlta.

Az atlétika királyának nevezik a junior hétpróba illetve tízpróba versenyszámokat, hiszen legösszetettebb versenyzői kvalitásokat követeli meg. Nem csupán a gyorsaság és a technika a siker fő építőköve, de a kitartás alaposan próbára teszi a versenyzőket. A hétpróbát egyébként két nap alatt rendezik meg és összesen hét versenyszámot tartalmaz: 100m gátfutás, 200 és 800m futás, magasugrás, távolugrás, súlylökés és gerelyhajítás. A hétpróba számait nemzetközi ponttáblázat alapján értékelik, amelyben minden teljesített eredménynek megvan a maga pontszáma. Máté összesen 4654 pontot gyűjtött.

Koroknai Máté az a fiatal sportoló, aki minden bizonnyal valóra váltja a DSC-SI szakosztályainak közös célkitűzését: "Olyan kiművelt, becsületes embereket, sportembereket nevelni és képezni, akik felnőttkorban, hazai és nemzetközi színvonalú eredmények elérésére lesznek képesek!"

Ezen cél elérésében a Merkapt Zrt. támogatja Mátét és az egyesületet, és bízunk benne, hogy a nyári junior EB-ről szép eredményekről számolhatunk majd be.

koroknai máté
 
koroknai máté a 4X400-as váltóban

 

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet