Kapcsolat
 
 
 

Stiebel Eltron

 stiebel eltron logo

Letölthető prospektus

Szolár - Más szemmel nézni a napra

A Föld felszínén tárolt energia nagy része gyakorlatilag egyedül a Napnak köszönhető. Ez az energia természetesen közvetlenül is hasznosítható, mivel az intenzív sugárzás majd’ minden nap ingyen rendelkezésre áll. Télen is. Különböző programok segítik a napkollektoros rendszerek gazdaságos beszerzését. A STIEBEL ELTRON szállítja az ehhez illeszkedő technikát, mellyel az ingyen energia a háztartásban hasznosítható.

Mikor arról van szó, hogy a napsugárzásból használható energiát nyerjünk, alapvetően két különböző technológiáról beszélhetünk. Az egyik a fotovoltaikus technológia, amely a napsugárzásból közvetlenül elektromos áramot állít elő. Egy tirisztoros szaggató készít aztán az alacsony feszültségű egyenáramból 230 V feszültségű váltóáramot. A modul hatásfoka maximum 20 %. A másik technológia a szolártermia, ami alatt a sugárzás hőre való átalakítását értjük. Ez a hő felhasználható fűtésre és melegvíz készítésre. A szolártermia mellett szól, hogy a háztartásban felhasznált energia nagy része úgyis a melegvíz készítéshez és a fűtéshez szükséges. A STIEBEL ELTRON készülékekbe több mint 25 év fejlesztése és tapasztalata van beépítve. A napkollektorok igen magas sugárzás elnyeléssel, alacsony lesugárzással és meggyőzően hosszú élettartammal jellemezhetők (kollektorhatásfok > 80). Az összes műszaki jellemző együttesen adja ki a különlegesen magas hatásfokot. A STIEBEL ELTRON nagyteljesítményű termékei ökológiailag bizonyítottan ártalmatlan anyagokból a legmagasabb gyártási minőségben készülnek.

Jól süt!
A Nap évente 1400 – 1900 órán keresztül süt. A besugárzott területeken a sugárzási energia 1000 kWh négyzetméterenként. Ez egy négyzetmétert tekintve évente megfelel körülbelül 180 kg barnaszén, vagy 230 kg tűzifa, vagy 95 Nm3 földgáz energiájának. 4 – 6 m2 kollektorfelület évente egy héttagú család melegvíz készítési energiaszükségletének 70 %-át fedezni tudja.

A Nap időszakonként különböző erősséggel süt. A meleg hónapokban, május és szeptember között a hőenergia szükséglet 90 %-át fedezi. Csak decemberben csökken ez az érték a mélyen járó nap miatt 25 %-ra. Így az egész évre átlagosan a melegvíz készítési energiaigény 70 százalékának a megtakarításával számolhatunk. A kollektorokkal összegyűjtött hő egy speciális hőcserélőn keresztül a melegvíz tároló vizét melegíti, mely melegvíz tárolóból különböző melegvíz fogyasztók láthatók el. Aki például a mosogatógépét a melegvíz hálózatra köti, a gép mosogatóvizének felfűtésekor elektromos áramot takarít meg. A STIEBEL ELTRON napkollektoros rendszerei magas komfortot biztosítanak minden tartományban. A rendszerek teljesen automatikusan üzemelnek alacsony karbantartási igénnyel, nagymértékben hozzájárulnak az energiatakarékossági előírások teljesítéséhez, emelik az ingatlan értékét, és energiát takarítanak meg. Nem csak a melegvíz készítésnél, hanem a fűtésnél is. Az átmeneti hónapokban, márciustól májusig, illetve szeptembertől novemberig segíti a napenergia a fűtési rendszer energiaellátását. Ebből adódón lehet a napkollektoros rendszereket hőszivattyúval kombinálva egy megújuló energiát használó rendszerré fejleszteni.

Sorbakötött energia

A korszerű abszorpciós technológia révén a kollektor hatásfokát még lehetett növelni. 2,63 m2-es felületével optimális beépítés esetén a kollektor elég energiát gyűjt össze egy fő teljes melegvíz igényének fedezésére. Több kollektort problémamentesen lehet akár vízszintes, akár függőleges állásban sorba kötni, így a melegvíz készítés energiaigényének nagy részét a rendszer növelt elvárások esetén is fedezni tudja.

Jól átgondolva
A SOL 27 plus lapos napkollektor üzembiztosan gyűjti össze a napsugárzást és konvertálja használható hőenergiává. Mint ferdetetőkhöz alkalmas konstrukciót akár melegvíz készítéshez, akár fűtéshez lehet használni. Hőszivattyúval és szellőztető berendezéssel kombinálva lehet optimálisan kihasználni.

Lapos kollektorok - Energiatakarékos tetőkonstrukció
SOL 27

Illeszkedő megoldás
A SOL 20/23 plus lapos kollektor kiválóan illeszthető a tetőhöz. Az egyedülálló, keretes, tetőbe építhető konstrukció révén a nagy teljesítményű berendezés gyorsan és egyszerűen szerelhető a tetőszerkezetbe. De nem csak esztétikai szempontból mutatja a berendezés a legszebb oldalát, mert a 2 m2 sugárzás elnyelő felülettel teljesített 1600 W műszakilag is megfelel a legmagasabb követelményeknek.

A SOL 20/23 plus berendezések alkalmasak a hidraulikus sorba kötésre akár egymás melletti, akár egymás alatti beépítés esetén.

Modell  Lapos kollektorok
Típus SOL 27 plus  SOL 23 plus
Felhasználási tulajdonságok
Teljes kollektorfelület M3 2,63 2,7
Hatásos kollektorfelület M3 2,41 2,0
Szabad kollektorfelület m3  2,63 2,33
Hűtés nélküli besugárzási hőmérséklet ºC  213  213
Felállítási szög º  20 – 90  30 - 90
Max. kollektorteljesítmény W  2000  1600
Csatlakozás mérete ”  G ¾
A ház anyaga  Alumínium
A borítás anyaga  Speciális üveg
Üvegvastagság mm  4
Konverziós tényező η0  0,81
Méret és tömeg
Külső méret (Ma*Sz*Mé) mm 2205*1195*105  2340*1193*105
Tömeg kg 48 54
Szerelési helyek  Cseréptetőre, hullámpala tetőre, lapostetőre, falra Tetőszerkezetbe

 

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet