Kapcsolat
 
 
 

Megvalósult kivitelezések WALLTHERM rendszer alkalmazásával

A 2009 szeptemberében megnyílt Hungária körúti Eurókónusz Kft. megújuló energiaforrások bemutatótermében beépítésre került 47 db WALLTHERM gipszkarton fűtő-hűtő panel. A bemutatóterem tervezése és kivitelezése azt a célt szolgálta, hogy a szerelők, kivitelezők, tervezők, és legfőképpen a lakosssági érdeklődők megtekinthetik, az alacsony hőmérsékletű  fűtési rendszerekben rejlő energiamegtakarítási lehetőségeket és a valós életben történő felhasználás egyszerűségét és praktikusságát.

A bemutatóterem mennyezetfűtést alkalmaz, levegő-víz hőszivattyú segítségével. Más fűtési megoldást nem kellett alkalmazni, mivel a WALLTHERM panelek teljes egészében biztosítják a téli fűtés és a nyári időszak hűtési igényét.

walltherm falfűtés felülethűtés rendszer

walltherm falfűtés felülethűtés rendszer

Mivel a panelek a mennyezeten vannak elhelyezve és nem elérhetőek, kiépítésre került egy bemutató alagút, melynek egyik oldala WALLTHERM panel, a másik szintén WALLTHERM  rendszerű vakolt kivitel.

walltherm falfűtés felülethűtés rendszer

A bemutatóterem kialakítása lehetővé teszi, hogy a szerelők láthassák a szakszerű szerelési technológiákat, a lakossági érdeklődők pedig testközelből megtekinthetik, megtapinthatják a falfelületeket üzem közben. Sok lakossági érdeklődő ugyanis azért idegenkedik még a felületfűtés-hűtés rendszerektől, mert hallottak ugyan róla, de élőben még nem volt alkalmuk megtapasztalni a technológia komfortosságát, előnyeit. Némi extraként még egy effektfény világítás is működik, fűtési üzemmódban piros, hűtési üzemmódban kék derengő világítást kaptak a falfelületek.

walltherm falfűtés felülethűtés rendszer

A rendszer a szerelők kedvéért úgy került megépítésre, hogy minden eleme látható legyen, pl. kihagyva néhány helyen a vakolást, vagy egy ablakon keresztül betekintést engedve a gerincvezetékek elhelyezésére, szerelési módjára.

walltherm falfűtés felülethűtés rendszer

 Régi építésű családi ház fűtéskorszerűsítése WALLTHERM rendszer alkalmazásával

Lehetőség van a WALLTHERM fűtés-hűtés panelekkel már meglévő rendszer korszerűsítésére is, mivel nem kell nagy bontást, építést végrehajtani a megvalósítás során. Az itt ismertetett házban egy meglévő gázkazán-radiátor rendszer került kiváltásra, egy  talajszondás hőszivattyú-mennyezetfűtés, hűtés rendszerrel.

Az átalakítás azért volt megvalósítható, mert az épület hőtechnikai szempontból megfelelt az alacsony hőmérsékletű rendszerek hőszigeteléssel szemben támasztott követelményeinek. A hőszivattyú által megtermelt 35 C°-os fűtővíz kering a felületekben.
A radiátorokhoz képest rendkívül nagy hőleadó felületek révén ez az alacsonynak tűnő előremenő hőmérséklet bőven elegendő a panelekben a fűtés biztosításával.

Látható, hogy még bonyolult felületek is kialakíthatók a panelek használatával. Kiválóan alkalmazhatóak padlásterek, régi épületek szárazépítészettel történő átalakítása során , mivel egy menetben készül el a falszerkezet és a hőleadő egység kialakítása is.
Gyakorlatilag a gerincvezetékek és a panelek összekötése és a nyomáspróba után már jöhet is a festő…
 

A WALLTHERM rendszer kialakítása során kollégáink a panelkiosztásban és a szerelés technológiájában segítséget nyújtanak, valamint ingyenes tanfolyamainkon elsajátítható a szerlés technológiája.

walltherm falfűtés felülethűtés rendszer
 

Hűtési üzemben passzív hűtést alkalmaztunk, ami abból áll, hogy a hőszivattyút kiiktatva, a talajszondákból kijövő állandó hűtőközeget hőcserélő közbeiktatásával a panelekben lévő csőkígyón átáramoltatjuk, ezáltal kellemes hőmérsékletet tudunk biztosítani a nyári melegben.

walltherm falfűtés felülethűtés rendszer

Semmilyen más módszerrel nem lehet ilyen alacsony költséggel hűteni. Az egyetlen többletköltség az építésnél keletkezik, mert hűtés alkalmazása esetén a csöveket szigetelni kell, és harmatpont érzékelőket kell felszerelni a helyiségekben a párakicsapódás megakadályozása érdekében. Ez a kis (egyszeri) többlet ráfordítás az elején bőven megtérül a későbbi használat során, hiszen két keringető szivattyú energiájával tudjuk a hűtést megoldani a szemben a split rendszerű klímák, vagy  folyadékhűtő jelentős energiafelvételével szemben.

Új építésű könnyűszerkezetes ház

A alábbi ismertetésre kerülő ház egy könnyűszerkezetes OSB-hőszigetelés-OSB típusú fal és szintén OSB menyezettel került megépítésre. Mivel a nyílászárók és a falszerkezet hőszigetelési foka ezt lehetővé tette, csak a mennyezetre elegendő volt a WALLTHERM panelek felszerelése fűtési és hűtési célból.

A fürdőszoba és egyéb hidegpadlós helyiségek ezenkívül padlófűtést kaptak. A hőigényt egy kondenzációs kazán biztosítja, a hűtést pedig a jó talajvíz hozam folytán fúrott kutas passzív rendszer, ami egy ún. nyerő (vízkivételi) és egy nyelő (vízvisszatáplálási)
rendszerből áll.

A mennyezetre felcsavarozott panelek kivezetései a padlástérben találkoznak a gerincvezetékekkel. A legmagasabb pontokon kell kialakítani a rendszer légtelenítő elemeit. Ezzel a megoldással nagyon könnyű a légtelenítés, mert minden fűtési kört külön-külön ki lehet zárni és egyenként feltölteni.

 walltherm falfűtés felülethűtés rendszer

A panelek közötti helyeket üres gipszkarton darabokkal kiegészítve egységes mennyezeti felületet kapunk. Látható, hogy WALLTHERM panelek felénk eső oldalán gyárilag jelölve vannak a benne futó csővezetékek, ami nagyban megkönnyíti a felrögzítését, mert elkerülhetjük a cső megfúrását.

walltherm falfűtés felülethűtés rendszer


Padlóköri és mennyezetfűtési osztó-gyűjtő

A padlástér későbbi használhatósága érdekében a vezetékek a gerendák átfúrásával kerültek kiépítésre, így lehetőség van a padlózat kialakítására. A padlástér szórt hőszigetelést fog majd kapni de emellett szükséges a csövek szigetelése a hűtési üzem miatt.

Régi építésű irodaház korszerűsítése

Az alábbi beruházás Debrecenben valósult meg a régi dohánygyár területén lévő épületekben.

A beruházó csak a külsö határoló falakat és a födémeket hagyta meg a régi épületből és az új irodák falait és mennyezetét szárazépítészeti megoldással, gipszkarton szerkezettel és WALLTHERM panelekkel oldotta meg. Ezzel egy menetben készültek el a közfalak és a hűtés-fűtés rendszer.

 

A WALLTHERM rendszer saját szerszámkészletével nagyon gyorsan és üzembiztosan lehet a rendszert kiépíteni.

A hőközpontban egy  talajszondás hőszivattyú üzemel, nyári üzemben passzív hűtés üzemmódban. Az irodaház melletti szabad területen 24 db 85 méteres talajszonda került telepítésre melyek a kazánház melletti térben futnak össze egy osztó-gyűjtő egységbe.

Minden helyiségben egy kisosztó került elhelyezésre amely csak az adott helyiséget látja el. Látható, hogy a hűtési üzemmód miatt a gerincvezetékék szigetelést kaptak a páralecsapódás elkerülése végett. Az egész osztó a csövekkel együtt később egy mennyezetig futó bútorlap tarakást fog kapni.

 

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet