Kapcsolat
 
 
 

BIODOM 27 2010 Pelletkazán

A pelletálás során a 100%-ig természetes alapanyagot (a fűrészport és/vagy a faforgácsot) szintetikus kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson 6 mm átmérôjű rudakká préselik. Kötőanyagként a fában eredetileg megtalálható lignin szolgál, de gyakran használnak olajmagvajat, különböző típusú liszteket, amelyek a pellet szilárdságát is növelik. A pelletálás tiszta, jól kezelhető, csomagolható és gazdaságosan szállítható anyagot eredményez. Szinte minden növényi eredetű anyagot lehet pelletálni, amely apró méretűre darálható, illetve szemcseszerkezete és nedvességtartalma megfelelő. Átlagosan 2 kg fahulladékból előállított pellettel lehet 1 m3 földgázt kiváltani.

A BIODOM pelletkazán jellemzői
• egyszerű beépítés és üzemeltetés,
• teljesen automatikus működés, napi vagy heti programozás lehetősége akár szoba-termosztát nélkül is,
• rugalmas 7,8 – 30,6 kW közötti teljesítmény-moduláció
• rendkívül halk működés (35 dB),
• kompakt méretek (max. 900 x 650 x 1.370 mm),
• kazánra épített 200 kg-os pellettároló,
• egyszerű tisztítás és karbantartás (átlagos felhasználás mellett 1-3 heti ürítés elegendő),
• vákuumos égéskamra, ezért az ajtó kinyitásával nem kerül ki hamu, vagy egyéb szennyeződés az égőtérből,
• automatikus égésvédelem, az égőtér kinyitásával a készülékbe épített füstgázventilátor leáll,
• beépített kondenzáció elleni védelem a készülék élettartamának meghosszabbítása érdekében (a készülék ellenőrző rendszere leállítja a fűtővíz keringését és felmelegíti a fűtővizet, ha annak hőmérséklete 45°C alá kerül)
• maximális energia-felvétel üzem közben 53 W

Szakcikk a pellettüzelésről

A pellettüzelés ma még csak elterjedőben van ma Magyarországon, de a földgáztüzelésre kevésbé berendezkedett országokban, mint pl. Németország, Ausztria vagy Olaszország már nagy hagyománya van. Ezekben az országokban a tüzelőanyag gyártásra és elosztásra ma már egész iparágak szakosodtak, az érvényes előírások részletesen szabályozzák a pellet minőségét, de még a pellet tárolásának a körülményeit is. 2010-től az Európai Unió EN 14961-2 előírása egységesíti a pelletre vonatkozó helyi előírásokat, így felváltja a helyi szabályozásokat és megteszi a már rég aktuális lépést, lefekteti az össz-európai egységes szabályozást a pelletek minőségére vonatkozóan. A szabvány életbelépésétől kezdve ugyanazt értjük pelleten és annak minőségi osztályain Magyarországon, mint Németországban, vagy Olaszországban. Ez a lépés a magyar pelletpiac számára is igen fontos, hiszen ez az egyik olyan energiahordozó, amelyikről már ma tudhatjuk, hogy biztosan jelentős bővülés előtt áll.

A leggyorsabban reagáló energiapiaci szereplő természetesen a kisfogyasztó, aki döntéseit – lehet rajta keseregni, de attól még így van- nem feltétlenül a legésszerűbb ár-érték arány figyelembe vételével hozza meg. Számukra a kifejezetten (fa) pellettüzelésre alkalmas és fejlett vezérléssel rendelkező központi hőtermelők sokáig csak a prémium kategóriában voltak elérhetők. Ezen termékeken kívül a piac nem kínált kompakt készülékeket, csak a szilárdtüzelésű kazánokra épített pelletégőket...

Tovább a teljes cikkhez >>>

Műszaki leírás:

Műszaki jellemzők: Csökkentett Névleges
     
Teljesítmény: 7,8 kW 30,6 kW
Hatásfok (%): 94,0 92,2
Óránkénti pelletfogyasztás: 1,7 kg/h 6,7 kg/h
Füstgázhőmérséklet:  67,9 140,2
Füstkibocsátás: 0,007 kg/s 0,018 kg/s
CO emisszió (10%os O2 tartalom mellett): 2016 mg/m³ 121 mg/m³
Kazán vízoldali ellenállása: 2,6 mbar (2675,3 l/h) 8,4 mbar (1337,6 l/h)
     
Tüzelőanyag: Pellet  
Huzatigény: 11,5 (± 2) Pa  
Szélesség: 900 mm  
Mélység: 650 mm  
Magasság: 1370 mm  
Súly: 240 kg  
Füstcső átmérő: 80 mm  
Elekrtomos csatlakozás: 220 V  
pellettartály kapacitása: 200 kg  
     

A kazánban fűtőanyagként csak fapellet használható. A pellettüzelés melletti CO2 kibocsátással Ön az otthona természetes, környezetbarát fűtése mellett döntött .

A pelletet faaprítékból, fűrészporból és egyéb fahulladékból gyártják. A felhasznált anyagok 100%ban természetes eredetűek, előzetesen aprítva pelletprés segítségével, kötőanyagok hozzáadása nélkül állítják elő ezt a természetes tüzelőanyagot. Fűtőanyagként a pellet több nemzeti szabvány által is meghatározott tulajdonságokkal kell hogy rendelkezzen (pl.: DIN 51731 valamint az M 7135 , stb.).

A minőségi pelletet külalakjáról lehet felismerni: sima, fényes felület, azonos hosszúság, kevés por. A gyengébb minőségű pelleten keresztben és hosszában is repedések vannak, hosszúságuk különböző és morzsalékos.

Fontos minőségi jellemző a sűrűség (>1100 kg/m3), ami könnyen ellenőrizhető: tegye a pelletet egy pohár vízbe, amiben el kell süllyednie.

A gyengébb minőségű pellet vagy egyéb meg nem engedett fűtőanyag használata negatív hatással van a kazán működésére, teljesítményére és hatásfokára, aminek következtében a kazán meghibásodhat valamint garanciavesztéssel is járhat. Továbbá a gyengébb minőségű pellet használata a kazán többszöri tisztítását igényli a túlzott fűtőanyag használata miatt, és a pellet tartályt is sűrűbben kell tölteni.

biodom pelletkazán

Két kg pellet körülbelül azonos energiatartalommal rendelkezik, mint 1 m3 földgáz.

Biztonsági előírások:

A központi fűtéshez használt BIODOM kazán beszerelését, csatlakoztatását az elektromos hálózatra, beszabályozását és első beüzemelését kizárólag csak erre felhatalmazott szakember végezheti.

A BIODOM kazán helyes üzemeléséhez a készülék megfelelő bekötése és a működési paraméterek megfelelő beállítása szükséges. A kazánt csak felnőtt személy működtetheti.

A BIODOM kazán nem megfelelő működésének fő oka a hibás és helytelen beállítások használata.

Ne használják a kazánt ruhák szárítására: a szárító állványt és bármi egyéb gyúlékony anyagot a kazántól biztonságos távolságban helyezzék el, hogy ne keletkezhessen tűz.

Minden szakszerűtlen beavatkozás vagy nem eredeti alkatrész beépítése tartósan károsíthatja a kazánt. Ilyen esetekben a BIODOM Kft jogilag nem felel a keletkezett károkért.

Működés közben a kazán több része forró (ajtó, fogantyú, üveg, csövek....), ezért ezek működés közbeni érintése TILOS.

A működő kazánnal kapcsolatos veszélyekről ki kell oktatni az idősebbeket és a gyerekeket.

Sérült üveg és nyitott első ajtó mellett tilos a kazán használata!

Vizes kézzel ne érintsék meg és ne rángassák a elektromos vezetékeket!

Az elektromos vezetékek szerelését és földelését a CEE 73/23 és a CEE 93/98 szabványok szerint, megfelelő kábelátmérőkkel kell szerelni.

biodom pelletkazán

A BIODOM 27 Pelletkazánt (7,8-30,6KW) vásárolja meg webáruházunkban!

Általános előírások:

Csak minősítéssel rendelkező, a DIN 51730 szabványnak megfelelő pellet használható a kazánban.

A kazánt kizárólag a pellet tartályon keresztül töltve és a pellet automatikus adagolását használva szabad használni. Tilos az első ajtó kinyitása és a pellet kézzel történő töltése a tűztérbe.

A hamutárolót hetente ellenőrizni kell, és időszakosan ki kell tisztítani.

Abban az esetben, ha a pellet a tűztérben automatikusan nem gyullad meg, a kazán újraindítása előtt ki kell szedni a pelletet a tűztérből.

A kazán belső és külső tisztításához ne használjon vizet, mert megsérülhetnek az elektromos tartozékok. Tisztításhoz nedves törlőt használjon, amikor a kazán nem üzemel.

A kazánt ne használja főzésre. A tartályba csak pelletet rakjon; minden más anyag bekerülését kerülni kell. A tartály fedele mindig legyen zárva. A kazánt csak olyan helyiségbe helyezhető el, amely megfelel a hatályos területi és nemzeti biztonsági (tűzvédelmi) előírásoknak. Ha a kazán automatikusan nem indul, ne gyújtsa be gyúlékony anyagokkal. A kazánt létraként vagy támaszként ne használjuk.

MINDEN 200 KG ELÉGETETT PELLET ( EGY TARTÁLY) UTÁN A TŰZTERET KI KELL TISZTÍTANI. MINDEN 800 KG ELÉGETETT PELLETT (NÉGY TARTÁLY) UTÁN KI KELL TISTZTITANI A TŰZTÉRTŐL JOBBRA LEVŐ KAMRÁT (A HŐCSERÉLÓ HAMULÁDÁJA).

Első beüzemelés:

- Töltse meg a tartályt pellettel.
- Győződjön meg, hogy a kazán elektromos csatlakozása megfelelő-e (220 V, 50 Hz), valamint a kazán vízszintes, egyenletes, teherbíró alapra került.
- Ellenőrizze, hogy a kijelző be van kapcsolva.
- Állítsa be a pellet adagolás paramétereit és a fűtővíz kívánt hőfokát.
- 3 másodpercig tartsa benyomva a kazán indítógombját. Körülbelül 2 perc elteltével a pellet potyogni kezd a tűztérbe (LOAD WOOD felirat a kijelzőn), körülbelül 4-8 perc múlva a pellet automatikusan begyullad.

biodom pelletkazán

Vezérlőpanel:

Gombok

P1 – a hőfok emelése és a működési paraméterek beállítása a szervízelést végző szakember számára P2 – a hőfok csökkentése és a működési paraméterek beállítása a szervízelést végző szakember számára P3 – SET/MENU: a hőfok funkciók mutatása és a szervízelést végző szakember számára hozzáférés a menükhöz P4 – ON/OF, kazán indítása és leállítása, kilépés a többi menüből P5 – teljesítmény csökkentése P6 – teljesítmény növelése

A kazán normális működése közben a D1 kijelző mutatja a beállított teljesítményfokozatot (15), a D2 pedig a kazánban levő fűtővíz hőfokát.

A P6 gomb (növelés) vagy a P5 gomb (csökkentés) megnyomásával a kazán működése közben növelni ill. csökkenteni lehet a teljesítményfokozatot 1től 5ig.

Üzemelés közben az előremenő fűtővíz hőmérsékletének változtatásához megnyomjuk a P3 gombot majd tetszés szerint emelhetjük a hőfokot – P1 ill. csökkenthetjük – P2.

A heti termosztáttal programozni lehet a kazán automatikus indítását és leállítását meghatározott napon és órában.

A BIODOM 27 Pelletkazánt (7,8-30,6KW) vásárolja meg webáruházunkban!

Megnevezés: Mértékegység: ENplus-A1 ENplus-A2 DIN plus vagy ÖNorm M 7135 DIN 51731 Ipari pellet
átmérő mm 6 (± 1) 6 (± 1) 40278 40278 40278
hossz mm 3,15 < L < 40 3,15 < L < 40 5 x D < 50 nem szabályozott
nyers sűrűség kg/m3 jelenleg ömlesztett sűrűség > 1.120 1.000 – 1.400 nem szabályozott
ömlesztett sűrűség kg/m3 > 600 > 600 nem szabályozott    
fűtőérték MJ/kg > 16,5 > 16,5 > 18 17,5 - 19,5 nem szabályozott
nedvesség /víz/ tartalom tömeg % < 10 < 10 < 10 < 12 < 12
szennyezőanyag tartalom tömeg % < 1 < 1 < 1 nem szabályozott  
mechanikai tartósság tömeg % > 97,5 > 97,5 nem szabályozott    
hamutartalom % < 0,7 < 1,0 < 0,5 < 1,5 nem szabályozott
hamuégési hőmérséklet °C > 1200 > 1100 nem szabályozott    
klórtartalom tömeg % < 0,02 < 0,03 < 0,02 < 0,03 < 0,03
kéntartalom tömeg % < 0,05 < 0,05 < 0,04 < 0,08 < 0,08
nitrogéntartalom tömeg % < 0,3 < 0,5 < 0,3 < 0,3 < 0,3
réztartalom mg/kg < 10 < 10      
krómtartalom mg/kg < 10 < 10      
arzéntartalom mg/kg < 1 < 1      
kadmiumtartalom mg/kg < 0,5 < 0,5      
higanytartalom mg/kg < 0,1 < 0,1      
ólomtartalom mg/kg < 10 < 10      
nikkeltartalom mg/kg < 10 < 10      
cinktartalom mg/kg < 100 < 100      

 

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet