Kapcsolat
 
 
 

Szénmonoxid érzékelő


A szénmonoxid mérgezés megelőzhető!

A szénmonoxid (CO) színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz, ezen tulajdonságok miatt sokan csak úgy emlegetik, mint csendes gyilkost. Belélegezve a tüdőn keresztül gyorsan a vérkeringésbe kerül és körülbelül százszor erősebben kötődik a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz, mint az oxigén. Így a szén-monoxid az oxigénmolekulák helyébe lép a vörösvértestekben és a sejtek oxigénhiányos állapotát okozza.

A leggyakrabban akkor képződik, ha a tüzelőberendezésekben (kazánok, kályhák, vízmelegítők, tűzhelyek sütők, stb.) nem ég el tökéletesen a tüzelőanyag (pl. földgáz, olaj, fa, stb.) illetve a garázsban a hol gépjármű kipufogógáza jelenti a veszélyt. A készülékek nem megfelelő üzemeltetése következtében vagy az égéstermék-elvezető elégtelen működése esetén a szénmonoxid veszélyes mértékben felgyűlhet a lakóhelyiségekben. A balesetek túlnyomó többsége télen történik, amikor a fogyasztók használják a fűtőkészülékeiket, azonban nem gondoskodnak azok megfelelő üzemállapotáról, a kellő szellőztetésről és a légutánpótlásról.

Szénmonoxid érzékelővel megelőzhető a baleset!


A szénmonoxid megjelenése esetén a korai riasztás igen fontos, ezért a készülék(ek) helyét gondosan kell megválasztani. Statisztikák szerint a szénmonoxid mérgezések zöme alvás közben történik, ezért helyezzen minden hálószobába szénmonoxid érzékelőt. Ezenkívül olyan helyiségekbe is helyezzen el egy- egy készüléket, amelyek falában kémény húzódik vagy a füstgáz kivezetőkből a füstgáz visszajuthat a levegőbe (kazánház, garázs).

Szénmonoxid érzékelő ajánlatunk:

 

A Honeywell XC100D‐HU típusú szénmonoxid vészjelzőjével biztonságban tudhatja családját. A készülék elemes kivitelű, így elhelyezése a vészjelzés szempontjából optimális helyre történhet, felszerelése egyszerű, házilag is megoldható, esztétikus.

Műszaki adatok:
- Tápellátás 1db 9V-os elem
- Érzékelő speciális a CO-t elnyelni képes gél
- Érzékelő élettartama 10 év
- Riasztási hangerő 85 dB

A készülék elhelyezése:
A készüléket falra, vagy plafonra kell helyezni, legalább 1 méteres magasságba, de mivel a CO felfelé száll javasolt a készüléket a normál légzési magasság fölé elhelyezni, tehát 1,8 - 2m-es magasság fölé.

- Ha a készüléket falra szerelik, a plafontól legalább 30 cm-rel lejjebb helyezze el.

- A készüléket falsaroktól legalább 30 cm-re helyezze el.
 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet