Kapcsolat
 
 
 

Központi szellőztetés

Szellőztető berendezések, rendszerek

Az energiaköltségek csökkentése érdekében az épületeket ma már energiatudatosan, „tömören” építik. A teljesen tömör fokozott légzárású ablakok, ajtók, födém és falak takarékoskodnak a hővel és gondoskodnak a megfelelő zajvédelemről is.

 

Ha valaki a hővédelmet és a levegőcserét össze akarja kötni az ellenőrzött lakásszellőztető rendszerekben megfelelő megoldásra talál. Különösen az alacsony energiafogyasztású házaknál tapasztalható a magas légpáratartalom, mely a szellőzés megoldása nélkül, egészségügyi problémákat von maga után és épületfizikai hátrányok várhatók, ha nincs megfelelő levegőcsere. A kedvező szobaklíma a 40 és 60% közé eső páratartalmú levegő, a 65% feletti páratartalom igazi táptalaj a penészgombáknak, amik komoly veszélyt jelentenek az egészségre, lakóépületünk állagára. Egy négyszemélyes háztartásban könnyen keletkezik napi10-15 kg vízgőz, ami a levegőből összegyűlve a hiányzó szellőzés miatt a hideg felületeken csapódik le. Hagyományos szellőztetéseknél rengeteg energia vész kárba. A háztartások energiaszükségletének 82%-át a fordítjuk fűtésre, mi pedig ennek az 50%-át szellőztetjük ki az ablakon. Nem beszélve a szabadon beáramló pollenekről, porról és az egyéb káros anyagokról.

 

Annyi bizonyos, hogy az optimalizált hőszigetelés és a megfelelő szellőzőrendszer együtt kell, hogy járjon, hogy hatásos megtakarítást érjünk el, az egészség és az épületvédelem érdekében. A szellőztető rendszerek biztosítják, a hagyományos, ablaknyitásos szellőztetés mellőzésével, hogy a ház helységeinek levegője mindig friss legyen.

DL 13 eurovent, hővisszanyerő hőcserélővel

A decentrális szellőztető- fűtő készülék ideális megoldás, az energiatakarékos felhasználónak. A nagy hatékonyságú keresztáramú hőcserélő gondoskodik az optimális energiafelhasználásról. A távozó levegő hőtartalmának 90 %-át átadja a bejövő szellőző levegőnek. Ezzel a fűtési költség jelentősen csökken. (A modern épületek hőveszteségének 35-45 %-a származik a szellőzésből.)

Az épület por és pollen terhelése jelentősen csökken, a beépített szűrőkkel. Csökken az épület zajterhelése is, mert az ablakok folyamatosan zárva tarhatók, hiszen a szellőztetés automatikusan működik. A készülék más fűtési rendszerekkel is kombinálható, a saját beépített fűtőtest 0,8 kW-os. Stabil keretszerkezet beégetett krémfehér lakkozással, (RAL 9001). A levegő kilépőrács bronzbarna. A szellőző levegőt a külső falon kell keresztül vezetni. A kezelő szerkezetek a készülék előlapján találhatók. A készüléket tartó konzolok tartozékok.

Előnyei: - magas hővisszanyerés, mintegy 90%
- a szellőző levegő további felmelegítése nem szükséges
- üzemkapcsoló
- 4 fokozatú ventilátor 20/40/60 m3/h és nyári szabadfokozat
- szűrő elpiszkolódás jelzés
- kondenzátum jelzés
- 0,8 kW beépített fűtőtest- integrált szoba termosztát

LET eurovent

Egy modern éjszakai hőtárolós kályha, és a decentrális szellőztetés kombinációja. Stabil keret szerkezet, beégetett krémfehér lakkozással (RAL 9001). A levegő kilépőrács bronzbarna. A szellőző levegőt a külső falon kell keresztül vezetni. A kezelő szerkezetek a készülék előlapján találhatók. A készüléket tartó konzolok tartozékok.

Levegő oldal: - magas hővisszanyerés, mintegy 90 %
- a szellőző levegő további felmelegítése nem szükséges
- üzemkapcsoló
- 4 fokozatú ventilátor 20/40/60 m3/h és nyári szabad fokozat
- szűrő elpiszkolódás jelzés
- kondenzátum jelzés

Fűtési oldal: - magas hőszigetelési technika „thermosolid”
- beépített csőfűtőtest
- a szellőző levegő további felmelegítése nem szükséges
- elektronikus 4 fokozatú feltöltés szabályozó (100/90/80/70 %) két szabályozási bemenet, egyenáram (0,91 – 1,43 V) és váltóáram (230 V) a váltóáramú vezérlési rendszer átváltható 80%-ról 68/72 és 37/40% kitöltési tényezőre

LWZ 161 központi szellőztető berendezés hővisszanyeréssel

A szellőztető rendszerek biztosítják, hogy a modern, kis hőveszteségre törekvő épületek nagyon jól záró ablakainak ellenére a ház helyiségeinek levegője mindig friss és kellemes legyen. Az LWZ 161 típusú, hővisszanyerő hőcserélővel és szűrőkkel felszerelt szellőztető berendezés úgy üzemel, hogy akár fűtési időszakban (télen) akár hűtési időszakban (nyáron) a fűtött ill. hűtött levegő által okozott veszteség minimális legyen. A beépített hőcserélő hatásfoka 90 %, a szűrők könnyen tisztíthatók, az egyenáramú ventilátorok nagyon halkak, és fordulatszámuk szabályozható, ezáltal a szellőzés mértéke egyszerűen beállítható. Beépítésével a hűtési vagy fűtési időszakban a fellépő szellőztetési veszteség a tizedére csökken, ami megfelelő ventilátor fordulatszám beállításokkal még kevesebb lehet.

LWA 252 szellőztető berendezés melegvíz készítésre

Az LWA 252 berendezés a lakásból elszívott levegőt beépített hőszivattyújával lehűti, ebből készít melegvizet. A melegvíztartály 300 literes, a hőszivattyú teljesítménye 250 m3/h elszívott levegőáramnál 1,4 kW, az elektromos kisegítő fűtés teljesítménye 1,5 kW. Az elszívott levegő pótlására a helyiségenként kiépített pollenfilteres beszívó szelepek szolgálnak, melyeken át közvetlenül áramlik a pótlevegő a helyiségbe. A szelepek a szellőztetési üzemen kívül automatikusan zárnak. A készüléknek beépített szabályozója van, és napkollektorokkal közös üzem esetére beépített hőcserélővel is rendelhető (SOL típus).

LWA 100 – szellőztető berendezés melegvíz készítésre

Az LWA 100 beépített hőszivattyújával a fürdőszobából elszívott levegő hőjéből készít melegvizet. Beköthető szelőző kéménybe a gázbojler helyére. Melegvíztartálya 100 literes, a hőszivattyú teljesítménye 130 m3/h elszívott levegőáramnál 0,8 kW, az elektromos kisegítő fűtés teljesítménye 3 kW. Az elszívott levegő pótlására a helyiségenként kiépített pollen filteres beszívó szelepek szolgálnak, melyeken át közvetlenül áramlik a pótlevegő a helyiségbe. A szelepek a szellőztetési üzemen kívül automatikusan zárnak. A készüléknek beépített vízhőmérséklet, és ventilátor szabályozója van.

LWA 303 szellőztető berendezés melegvíz készítésre

Az LWA 303 egy szelőztető berendezés, amely egy beépített hőszivattyú segítségével a szelőztető levegő hőtartalmából készíti elő a fűtési és használati melegvizet. A melegvíztartály 300 literes. A hőszivattyú teljesítménye 250 m3/h elszívott levegőáramnál 2,1 kW, az elektromos kisegítő fűtés teljesítménye 6,6 kW. Beépített szabályzójával lehetővé teszi két fűtési kört vezérlését, illetve a levegő áram folyamatos szabályzását. Az elszívott levegő pótlására a helyiségenként kiépített pollen filteres beszívó szelepek szolgálnak, melyeken át közvetlenül áramlik a pótlevegő a helyiségbe. A szelepek a szellőztetési üzemen kívül automatikusan zárnak. A készüléknek beépített szabályozója van, és napkollektorokkal közös üzem esetére beépített hőcserélővel is rendelhető (SOL típus).

LWZ 303 fűtő, melegvíz ellátó és szellőztető berendezés

Az LWZ 303 Integral egy készüléken belül egyesíti a hőszivattyús fűtést, a hőszivattyús melegvíz készítést és a hővisszanyeréses szellőztetést. A hidegebb időszakokban szükséges pótfűtést elektromos fűtőbetét biztosítja. Teljesítménye nem nagy (hőszivattyú 5,5 kW + elektromos fűtőbetét 8,8 kW) ezért a jól hőszigetelt lakóegységek ideális készüléke. Melegvíz tartálya 200 literes, beépített szabályozója az összes funkció felügyeletét integrálja. Alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekhez (padló- vagy falfűtés) illeszthető. A nagyobb teljesítmény elérése érdekében nem csak az elhasznált, kifúvandó levegőt hűti le, hanem ehhez még plusz külső levegőt kever. Az LWZ 403 SOL típusnál plusz hőcserélők alkalmazásával a napkollektorok fűtés rásegítése és a belépő friss levegő előmelegítésére is alkalmazhatók.

 
       
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet