Kapcsolat
 
 
 

Napenergia

 supernova logo
Supernova

 

vaillant logo saunier duval logo paradigma logo
Vaillant Saunier Duval Paradigma

 

stiebel eltron logo  riello logo
Stiebel Eltron Riello

Napenergia hasznosító rendszerek

Talán nem túlzás azt állítani, hogy napjaink egyik slágertémája – részben az energiahordozók árának folyamatos és drasztikus emelkedése miatt – az energiatakarékos, költséghatékony, megújuló energiák használata a mindennapokban. Ma szinte mindenki azon gondolkodik, hogy hogyan tudná csökkenteni a meglévő költségszámláit, illetve új építésű ingatlannál, hogy miként lehet azt a legoptimálisabban üzemeltetni.

A Nap, mint energiaforrás a jövőben már nem kerülhető meg.

A Merkapt Zrt. termékújdonságai között megtalálható több gyártó cég napkollektoros rendszere, továbbá a telepítéshez, szereléshez szükséges anyagok széles választéka.

A föld felszínén tárolt energia nagy része gyakorlatilag egyedül a Napnak köszönhető. Ez az energia természetesen közvetlenül is hasznosítható, mivel az intenzív sugárzás majd’ minden nap ingyen rendelkezésre áll. Télen is. A Nap évente 1400 – 1900 órán keresztül süt. A besugárzott területeken a sugárzási energia 1000 kWh négyzetméterenként. Ez egy négyzetmétert tekintve évente megfelel körülbelül 180 kg barnaszén, vagy 230 kg tűzifa, vagy 95 Nm3 földgáz energiájának.

Napkollektoros rendszereink magas komfortot biztosítanak minden tartományban. A rendszerek teljesen automatikusan üzemelnek alacsony karbantartási igénnyel, nagymértékben hozzájárulnak az energiatakarékossági előírások teljesítéséhez, emelik az ingatlan értékét, és energiát takarítanak meg.
Nem csak a melegvíz készítésnél, hanem a fűtésnél is. Az átmeneti hónapokban, márciustól májusig, illetve szeptembertől novemberig segíti a napenergia a fűtési rendszer energiaellátását.
Ebből adódón lehet a napkollektoros rendszereket hőszivattyúval kombinálva egy megújuló energiát használó rendszerré fejleszteni.

Ezt kínálja a Főnix-rendszer.

A modern technológiának köszönhetően már olyan épületszigetelési rendszerek és nyílászárók állnak a megrendelők rendelkezésére, amivel a fűtési hőszükséglet nagymértékben csökkenthető, mind új építésnél, mind meglévő épületnél, anélkül, hogy a meglévő fűtési rendszert nagymértékben át kellene alakítani.

De mi a helyzet a használati meleg vízzel?

Napjainkban, míg a fűtési hőszükséglet egyre kisebb, úgy nőtt meg ugrásszerűen a háztartások HMV-igénye. Elérhető áron kaphatók a nagy vízfogyasztású berendezések, sarokkádak, hidromasszázs-kabinok, zuhanypanelek, esőztető berendezések, amelyek nagymértékben növelik egy háztartás üzemeltetési költségeit.

vaillantJogosan merül fel a kérdés, hogyan tudnánk csökkenteni a költségeket anélkül, hogy le kellene mondanunk a komfortról. A válasz egyszerű, természetesen a Nap energiájának felhasználásával, vagyis napkollektoros rendszer alkalmazásával. Egy jól megtervezett, kiválasztott és szakszerűen telepített napkollektoros rendszerrel a HMV-igény több mint 65%-át, tudjuk megtakarítani éves szinten. Ez a szám inkább csak tájékoztató jellegű, mert nagyban függ az alkalmazott rendszer típusától (drain-back, kényszeráramlású), a kollektorok típusától, minőségétől (sík, vákuumcsöves), a kollektorok elhelyezésétől, tájolásától és a szakszerű kivitelezéstől. A megfelelő rendszer kiválasztásához mindenképpen célszerű egy szakkereskedő cég segítségét kérni, akik a megrendelői igények és a helyi sajátosságok figyelembevételével a lehető legjobb megoldást fogják javasolni, mind a szükséges kollektormennyiség, mind a megfelelő tárolótérfogat és szabályozás tekintetében.

4 – 6 m2 kollektorfelület évente egy négytagú család melegvíz készítési energiaszükségletének akár 70 %-át fedezni tudja. A Nap időszakonként különböző erősséggel süt. A meleg hónapokban, május és szeptember között a hőenergia szükséglet 90 %-át fedezi. Csak decemberben csökken ez az érték a mélyen járó nap miatt 25 %-ra.  A kollektorokkal összegyűjtött hő egy speciális hőcserélőn keresztül a melegvíz tároló vizét melegíti, mely melegvíz tárolóból különböző melegvíz fogyasztók láthatók el. Aki például a mosogatógépét a melegvíz hálózatra köti, a gép mosogatóvizének felfűtésekor elektromos áramot takarít meg.

A gyártó cégek, azért, hogy megkönnyítsék mind a szerelők, mind a végfelhasználók választását, kész csomagokat állítottak össze a leggyakrabban felmerülő épületgépészeti feladatok napkollektoros rendszerrel való megoldására.

A csomagok a 2-3 fő HMV-ellátására alkalmas rendszerektől egészen a nagyobb házak fűtés-rásegítéséig és HMV biztosítására alkalmas rendszerekig terjednek, magukba foglalva a szükséges kollektormennyiséget, szabályozásokat, tárolókat, megkönnyítve a végfelhasználók és nem utolsósorban a szerelők munkáját. Amennyiben nem terveztetjük meg a rendszerünket, célszerű napkollektoros csomagokat vásárolni.

A napkollektoros rendszerek iránti igény növekedése miatt Magyarországra is beáramlottak az olcsó, rossz minőségű termékek. Azért, hogy a végfelhasználó elégedett legyen, mindenképpen érdemes a megbízható, akár több évtizedes múlttal és nem utolsósorban szakszerviz-hálózattal rendelkező napkollektoros rendszereket választani, még ha kicsit drágábbak is, ezzel elkerülendő a későbbi garanciális problémákat! Az elmúlt évek tapasztalata alapján jelenleg a kereskedelemben kapható jó minőségű kollektorok megbízhatók, kb. 20-30 év várható élettartammal rendelkeznek. A legtöbb felmerülő probléma az elégtelen szerelés miatt következik be, ezért a kivitelező munkája alapvetően befolyásolja a rendszer hatékonyságát és a vevő elégedettségét.

Mint minden épületgépészeti rendszert, úgy a szolár rendszereket is időről időre ellenőrizni kell. A szolár rendszerek nem karbantartásmentesek! Egy éves ellenőrzés és átvizsgálás mindenképpen ajánlatott. Ellenőrizni kell a szigetelés sértetlenségét, a glykol (fagyálló-forrásálló folyadék) keverési arányát és pH értékét, az áramlási mennyiséget, a kollektorok tisztaságát, a tárolókat, a csővezetékrendszer tömítettségét stb. Ahogy a gázkészülékeket, a szolár rendszereket is csak szakszerviz üzemelheti be, biztosítva ezzel a garanciális feltételek meglétét. Célszerű karbantartási szerződést kötni az éves vizsgálatok elvégzésére is, így növelve a garanciális időtartamot. A szolár rendszerek telepítése nem ördöngösség, de van jónéhány dolog, amire a kivitelezőnek és a végfelhasználónak oda kell figyelnie.

Ebben igyekszik segítséget nyújtani a Merkapt Zrt. rendszeresen szervezett tanfolyamokkal mind szerelőknek, mind végfelhasználóknak, ahol elsajátíthatják a különböző szerelési, telepítési, üzemeltetési tudnivalókat. A napkollektoros rendszer ma - ha a pályázati lehetőségeket is figyelembe vesszük – a leggyorsabban megtérülő, egyik leghatékonyabb módja az épületek energiaköltségeinek hatékony csökkentésére, hiszen a Nap energiája „ingyen” van, csak a lehetőségét kell megteremteni annak, hogy használni is tudjuk.

Napkollektoros és egyéb energiatakarékos rendszerekről kérje terméktájékoztatónkat és árajánlatot az info@merkapt.hu címen.

 

Kis István - kiemelt műszaki szaktanácsadó

 

 
Merkapt Zrt. | 1106 Budapest, Maglódi út 14/B | Telefon: +36 1 260 1405 |   e-mail: info@merkapt.hu | Oldaltérkép | powered by SiteSet